Проект нового Генерального плану Києва несе в собі безліч ризиків, що включають загрозу його історичній спадщині та значне скорочення зелених насаджень у столиці. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на прес-конференції під назвою «Як убити Київ? Прийняти Генплан 2015» заявила заступник голови Громадської ради при ГУ МВС України в Києві Тетяна Шевчук.

«Пролита днями нова кров на Осокорках, де місцеві жителі вступили у протиборство з міліцією через незаконну забудову, означає, що, незважаючи на прихід у мерію Віталія Кличка та його команди, в земельних питаннях, як і раніше, діють домовленості між представниками старої влади, бізнесом і владою. І прожекти щодо прийняття Генплану-2015 - це схема, що дозволяє прикрити всі колишні махінації із землею», - заявила Шевчук.

За її словами, зараз Генеральна прокуратура зайнята розслідуванням численних звернень громадян та громадських організацій з приводу грубих порушень норм забудови в Києві. Тому, на думку Шевчук, навіть обговорювати з громадськістю проект Генплану-2015, як це пропонує сьогодні столична влада, немає ніякого сенсу.

«Що обговорювати, якщо в основі лежать сотні порушень закону? Це питання потрібно не обговорювати, а давати щодо нього свідчення в прокуратурі», - вважає вона.

Подібну ж точку зору поділяє й інший учасник прес-конференції, дійсний член Української Академії архітектури, кандидат наук з держуправління Віктор Глеба.

За його словами, сьогодні Київ має одразу три Генеральні плани, дані яких не тільки не збігаються, але й показують тенденції до скорочення зелених насаджень у столиці. Зокрема різниця між планом 2011 і 2014 років показує скорочення рекреаційної зони Києва майже на 3 тисячі гектар. Крім того, в документах з'явився такий термін, як «інші території», загальною площею 2,5 тисячі гектар.

«Що це за земля, де вона знаходиться, кому дісталася і на якій підставі - ніхто не знає. Команда Кличка бореться з кіосками площею 20 квадратних метрів, а тисячі квадратних метрів столичної землі «дерибаняться» на чиюсь користь», - заявив експерт.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44