В умовах війни складно оцінити, чиї кредити Україні вигідніші. Таку думку висловив Forum'у економіст Владислав Старинець, коментуючи ситуацію із зовнішнім кредитуванням України за рік, що минув після Майдану.

«Російські гроші були на два відсотки дорожчі, ніж гроші МВФ. Але Росія не виставляла нам умов. Російські гроші йшли в комплекті з тим, що ціна на газ встановлювалася в межах 268 доларів за куб, і нам не виставляли умов щодо підняття тарифів у 3-4 рази, скорочення чиновників, зарплат. Цих умов не було під надання торішніх 3 мільярдів доларів (Росії - Ред.)», - зазначив Старинець.

«А умови МВФ (за видачу кредиту Україні - Ред.) чітко йдуть в прив'язці до непопулярних реформ. Вони теж необхідні. Але це філософське, довге питання - що краще, а що гірше (для України - Ред.). У нинішній обстановці об'єктивно це обговорювати ніхто не буде, всі будуть тиснути на емоції, бо йде війна», - наголосив економіст.

На думку Старинця, умови отримання кредитів - площина політичних спекуляцій.

«Було багато спекуляцій, що Росія вимагала щось натомість. Я не бачив ніяких вимог від Росії натомість. Я не збираюся говорити, що це краще, просто висловлююсь мовою цифр, фактів та аргументів, які доступні з відкритих джерел. Той, у кого є інші факти, нехай про це говорить», - зазначив економіст.

При цьому Старинець підкреслив, що українська економіка перебуває у стані відсутності вибору - у кого взяти кошти.

«Гроші треба брати скрізь - і в Росії, і в Китаї. Тому що з Китаєм у нас теж свого часу був підписаний договір про інвестиції на близько 30 мільярдів доларів.

«Якщо бачимо, що ми не отримуємо той обсяг коштів, який нам необхідний - абсолютно нормальна реакція працювати з усіма. Ситуація у нас вкрай сумна, бо перебирати не доводиться, треба брати (кошти - Ред.) скрізь, де є доступ. Їздити в той же Китай, на Близький Схід, щоб вийти зі складної економічної ситуації, що склалася на сьогоднішній момент», - підсумував економіст.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26