Кабінет Міністрів України робить учасників газового ринку заручниками неринкової і нереформаторської політики. Про це Forum'у заявила енергетичний експерт Марія Яковлєва, коментуючи урядову постанову № 569 від 7 листопада 2014, яка зобов'язує підприємства вже з 1 грудня цього року купувати газ тільки у НАК «Нафтогаз України».

Яковлєва впевнена, що постанова КМУ № 569 - абсолютно незаконна: порушує цілий ряд законів і Протокол про приєднання України до Європейського Енергетичного Співтовариства. «Зокрема, Законом «Про засади функціонування ринку природного газу» передбачено, що підприємства мають право на вільний вибір та купівлю газу у будь-якого постачальника природного газу», - пояснила експерт.

«Кабмін не має жодного права позбавляти вільного вибору промислових споживачів, які в свою чергу є кваліфікованими споживачами. Це порушує права промислових енергогенеруючих та теплогенеруючих підприємств. Ці підприємства мають довгострокові відносини з постачальниками природного газу українського видобутку за більш низькими цінами, ніж постачає «Нафтогаз», тим більше, облгази», - акцентувала вона.

Крім того, Яковлєва зазначила, що це рішення уряду - це спотворення самої ідеї вільного ринку. «Існування монополій - це сьогодні головне гальмо початку реформ у газовій галузі. Разом із приватними газодобувачами, незалежними постачальниками і підприємствами-споживачами всі ми стали заручниками неринкової і нереформаторської політики. Вважаю, що якщо ми хочемо реальних змін в економіці країни, ми не повинні дозволяти уряду приймати такі одіозні рішення», - підкреслила вона.

Також експерт вважає, що уряду, як мінімум, потрібно почати спільну дієву співпрацю з усіма зацікавленими учасниками газового ринку. А саме - хоча б два рази на місяць збирати «круглі» столи за участю всіх учасників газового ринку, аналітиків, експертів, громадських організацій для обговорення поточних нагальних проблем, шляхів виходу зі складних ситуацій та обговорення конкретних строків початку та виконання реформ у галузі.

Нагадаємо, Кабмін зобов'язав підприємства з 1 грудня купувати газ тільки у НАК «Нафтогаз України». Про це йдеться в постанові Кабміну № 596 «Про порядок закупівлі природного газу промисловими, енергогенеруючими і теплогенеруючими (в частині промислових обсягів газу) підприємствами» від 7 листопада 2014. У списку з 90 підприємств - усі найбільші компанії України.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34