У результаті виборів у так званих Луганської та Донецької народних республіках 2 листопада Україна отримає договороздатного партнера. Про це заявив постійний представник Росії Андрій Келін на засіданні постійної ради ОБСЄ щодо питання про ситуацію в Україні і триваючі порушення норм міжнародного гуманітарного права, повідомляє прес-служба зовнішньополітичного відомства Росії.

«Хотіли б також звернути увагу на те, що самі по собі ніякі вибори загрожувати мирному процесу не можуть. Йому можуть загрожувати тільки орієнтовані на війну сили, якщо вони на таких виборах перемагають. Це стосується не тільки ДНР/ЛНР, але і виборів у Верховну Раду. В результаті виборів на Донбасі українська сторона отримає договороздатного партнера по діалогу, який зможе відповідально домовлятися і виконувати досягнуті домовленості. Це піде мирному процесу тільки на користь».

Келін зазначив, що визнання чи невизнання результатів виборів 2 листопада державами не вплине на розклад сил на Донбасі.

При цьому він підкреслив, що «якщо українська сторона заздалегідь відкидає вибори на Донбасі, значить, вона не хоче і, як і раніше, відмовляється від того, щоб вступити зі своїми громадянами на сході в діалог і спробувати врегулювати конфлікт, і це сумна ситуація. Вона означає, що ми ще дуже далекі від курсу на політичне врегулювання, передбаченого Мінськими домовленостями, і ставка робиться не на діалог, а на придушення».

Представник РФ заявив, що проведення виборів на Донбасі 2 листопада не суперечить Мінським угодам.

«Протоколом від 5 вересня за підсумками консультацій Контактної групи передбачено проведення дострокових місцевих виборів ... При цьому з українською стороною було окремо погоджено проведення виборів у період з 19 жовтня по 3 листопада. Представники ДНР і ЛНР своє рішення щодо проведення зазначених виборів 2 листопада брали виходячи саме з цього графіку. Ця дата обговорювалася і в контактній групі», - сказав Келін.

«Незважаючи на це, деякі колеги заявляють, що зазначене рішення нібито суперечить зобов'язанням про проведення виборів ДНР і ЛНР «відповідно» до згаданого закону України, оскільки в ньому пропонується провести вибори 7 грудня. Ця дата, проте, з'явилася довільно, без обговорення з ополченцями, і суперечить узгодженим у Мінську часовим рамкам», - додав він.

Нагадаємо, Україна, Німеччина і Франція заявили, що вони не визнають заплановані на 2 листопада вибори в ЛНР і ДНР.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

38