В Україні починається надання електронних адміністративних послуг у сфері будівництва в рамках системи електронного управління.

Відтепер повідомлення та декларації про початок виконання підготовчих або про початок виконання будівельних робіт можна зареєструвати через Інтернет з допомогою веб-сайту e-dabi.gov.ua.

Про це повідомив голова ДАБІ України Максим Мартинюк під час засідання круглого столу «Від електронної послуги до електронного управління».

На першому етапі реалізації проекту введено чотири пілотні електронні адміністративні послуги: реєстрація повідомлення або декларації про початок виконання підготовчих робіт та реєстрація повідомлення або декларації про початок виконання будівельних робіт.

«Ми хочемо максимально спростити і зробити комфортним порядок отримання громадянами послуг з боку ДАБІ України. Коли система запрацює, людина зможе, не виходячи з дому, заповнити декларацію про початок виконання будівельних робіт, яка автоматично буде направлятись у відповідний територіальний орган Держархбудінспекції. Причому весь шлях проходження документа можна відстежити онлайн. Це в рази пришвидшить процес оформлення дозвільної документації, ліквідує черги в ЦНАП та суттєво знизить корупційні ризики», - зазначив голова інспекції Максим Мартинюк.

Введення електронних адмінпослуг - спільний проект Державного агентства з питань електронного управління України, Державної архітектурно-будівельної інспекції України та координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Посол ОБСЄ в Україні Вайдатос Верба позитивно оцінив рівень уваги українського уряду до впровадження електронних послуг.

«Сучасні інформаційні технології в державному управлінні можуть створити своєрідний антикорупційний бар'єр через впровадження прозорих процедур, надаючи можливість контролю за наданням послуг», - заявив Вайдатос Верба.

Олександр Риженко, голова Державного агентства з питань електронного управління України, повідомив про план впровадження 10 пріоритетних електронних послуг з переліку 20 базових послуг Європейського союзу до кінця 2015 року. «Е-уряд дозволить нам по-іншому побудувати відносини між державою і громадянином, нівелювати негативний вплив бюрократії і найголовніше - підвищити якість прийняття управлінських рішень», - впевнений Олександр Риженко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом