Європейський союз в рамках проекту «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» направить 17 млн євро на відновлення житла та інфраструктури на сході країни, а також на забезпечення гідних умов життя для переселенців в інших регіонах України.

Про це повідомила координатор сектору представництва ЄС в Україні Тетяна Шульга в середу під час круглого столу.

«Загальна сума, про яку ми тут говоримо, - це 17 млн євро. І дійсно, якщо ми будемо говорити про мінімальні суми проектів, - від 200 тис. євро», - сказала Шульга.

Згідно з програмою підтримки ЄС, отримати грантову підтримку в розмірі від 200 тис. євро до 2 млн євро можуть обласні адміністрації України, обласні ради, міські адміністрації обласних центрів, міста Маріуполь, Слов'янськ, Краматорськ, Бердянськ та Сєвєродонецьк. Органи влади можуть повідомити про свою зацікавленість у проекті до 31 жовтня 2014 року, запропонувавши ряд проблем, які необхідно вирішити в регіоні або населеному пункті, передає «УНІАН».

«Тематика звужена до певних питань. Це питання інфраструктури, доступу до послуг, постачання водою та опаленням. Конкретно зараз багато переселенців перебувають в умовах, які не пристосовані до зими. Тому важливе питання - опалення і вода, щоб забезпечити умови цим громадянам. Питання доступу до послуг, таких як охорона здоров'я та освіта, які неможливо поки надати в потрібному обсязі переселенцям», - поінформувала Шульга.

Також, за її словами, кошти будуть виділятися на ремонт тимчасового житла для переселенців або постійного місця проживання, у разі якщо населений пункт зруйнований або не перебуває під контролем української влади. Крім того, проекти можуть бути спрямовані на ремонт і розвиток інфраструктури.

«У нас є група пріоритетів, яка стосується в першу чергу тих регіонів, які постраждали найбільше. Вони перебувають під контролем української влади. На жаль, ми не можемо надавати допомогу містам, які все ще не перебувають під контролем», - зазначила Шульга.

Координатор сектору представництва ЄС в Україні також повідомила, що керівництво програми вже провело понад 10 зустрічей з обласними і міськими організаціями. Зокрема, велику зацікавленість проявили Київська міська адміністрація та Київська обласна адміністрація.

За даними віце-прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, жителям Донбасу на різні види допомоги на сьогоднішній день необхідно приблизно 207 млн дол.

За останніми даними, в Україні близько 410 тис. переселенців.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом