Нова реформа міліції за два роки ліквідує найбільш боєздатні підрозділи МВС. Таку думку висловив «Погляду» правозахисник Ярослав Дунаєв.

«Зараз кожен підрозділ має свій, «заточений» під завдання спецназ, - каже Дунаєв. - Наприклад, «Беркут» спеціалізується на масових заворушеннях, «Сокіл» - на ліквідації банд і звільненні заручників, «Грифон» - захищає всіх учасників судового процесу.

У всіх спецназівців досить вузька спеціалізація. Аваков хоче розігнати 2/3 складу цих спецпідрозділів і залишити один універсальний спецназ, створений за типом американського SWAT. Але практика єдиного спецназу не виправдовує себе. Згадайте, як той же горезвісний SWAT в США облажався з братами Царнаєвими. Кілька днів хвалений SWAT ганявся за двома братами, періодично вступаючи з ними в перестрілку, в результаті чого гинули люди».

На думку правозахисника, універсальний спецназ за типом SWATа не заточений на боротьбу з вуличними заворушеннями. У США у разі масових протестів вводять нацгвардію і морську піхоту. Україна може опинитися в становищі, коли на одну конкретну область виявиться кілька сотень людей універсального спецназу. А цього дуже мало - особливо в ситуації, коли йде АТО і на руках у населення багато зброї.

«Друге актуальне питання - якщо 2/3 спецназівців звільнять - кого в такій ситуації можна буде відправити воювати у разі виникнення, не дай бог, ще одного АТО?» - запитав Дунаєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40