Мешканці зруйнованих будинків на Донбасі не отримують допомогу від держави і відновлюють будинки власними силами. Про це розповіла мешканка селища Семенівка міста Слов'янська Донецької області Галина Антошкіна, будинок якої повністю зруйнований внаслідок бойових дій, пише Корреспондент.net.

Сьогодні жінка разом з іншими потерпілими вимагала у міському виконкомі допомогти з відновленням. Відповідне звернення передали чиновникам. Ініціативній групі пояснили, що поки Кабінет Міністрів не затвердить списки за зруйнованими будинками, фінансування не буде.

Жінка розповідає, що державної допомоги на відновлення житла місцеві мешканці ще не отримували. «Прийшла тільки гуманітарна допомога - шифер і плівка. Сьогодні повинні нам виділити», - повідомила вона.

Фахівці визначили три категорії руйнувань, згідно з якими виділятиметься фінансування. Перша - це легкі пошкодження, друга - середні (дах, вікна), третя - «відновленню не підлягає».

«До нас приходили архітектори з БТІ, зробили перепис. Але ці дані не затверджені, не мають юридичної сили. У мого будинку третя категорія, жити в ньому неможливо. Я зараз перебуваю у родичів. За Тарути (колишній губернатор Донецької області - ред.) нам обіцяли звести нову вулицю з будиночками... Тепер, як буде далі, ніхто не знає. Нам пояснили, що відновлювати будинки не будуть, а просто виділятимуть нам гроші. При цьому оцінку будуть вести з Києва. Як, ми не знаємо», - розповідає Антошкіна. Вона зазначає, що суму збитку від ушкоджень їм ще не встановлювали.

У міськвиконкомі мешканцям розповіли, що до кінця року допомоги чекати не варто. «Коли затвердять новий бюджет, можливо, тоді будуть гроші для житла», - зазначила мешканка Семенівки.

За даними міськради Слов'янська, в місті пошкоджено 224 багатоповерхівки, значні руйнування отримали 38 будинків. Капітального ремонту потребують 1 583 квартир. Зруйнованих квартир - 194. У приватному секторі частково зруйновано 1 500 будинків, повністю - 200. У селищі Семенівка, згідно із заявами громадян, повністю зруйновані 43 будинки, частково - 221.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

86