Постачання російського природного газу в Україну є проблемою і для нашої країни, і для РФ. Таку думку Forum'у висловив народний депутат Верховної Ради України кількох скликань, екс-голова Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима.

Що стосується норвезьких газових контрактів, то політик упевнений, в них головне - не обсяги постачань і не ціна. «Росія має свою енергетичну політику, не допускає нікого в російську газотранспортну систему. Європа має Енергетичну Хартію, Третій енергетичний пакет, і будь-яка компанія може зайти в газотранспортну систему ЄС. Росіяни чудово розуміли, що Україні доведеться купувати російський газ. Але європейське законодавство дозволяє торгувати газом різного походження. Наша дипломатія, скориставшись європейським законодавством, знайшла можливість підписати контракт з Норвегією. З'явилося легальне джерело норвезького газу. І тепер дещо пом'якшена тональність щодо припинення реверсу», - пояснив він.

«Всі ми сподіваємося на погоду. Якщо і всю пізню осінь, і ранню зиму буде так само тепло, як зараз - ми можемо обійтися без російського газу. Але якщо будуть холоди, це не так. Думаю, і в РФ розуміють, що можуть втратити вигоду, не продавши Україні газ. Це проблема загальна. Потрібно домовлятися про проміжну ціну. Ми для гарантії повинні докупити 5 млрд кубів російського газу. І далі рухатися до повної енергетичної незалежності», - підсумував він.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що на зиму Україні потрібно додатково закупити п'ять мільярдів кубометрів російського газу.

Також раніше повідомлялося, що під час візиту керівництва «Нафтогазу» до Норвегії, був підписаний контракт з норвезькою державною нафтовою компанією Statoil на постачання «блакитного палива» в Україну. Здійснюватися вони будуть через територію Словаччини.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

25