Тимчасову ціну на російський газ визначить Стокгольмський арбітражний суд у разі провалу тристоронніх газових переговорів. Про це, як передає кореспондент Forum'у, на засіданні Кабінету Міністрів заявив глава уряду Арсеній Яценюк.

«Для того щоб пройти зимовий період Україні необхідно придбати додатково близько п'яти мільярдів кубометрів газу. У нас є два варіанти вирішення цієї проблеми. Перший варіант - підписати тимчасову угоду на постачання природного газу до того моменту, поки Стокгольмський арбітражний суд остаточно не вирішить спір між «Нафтогазом» і «Газпромом». Другий варіант - якщо такої угоди не буде досягнуто, Україна звернеться до суду, щоб той встановив ціну та умови постачання природного газу до моменту винесення остаточного вердикту з цього питання», - підкреслив Яценюк.

Як повідомляв ForUm, 16 червня «Газпром» скоротив до нуля постачання газу для України, залишивши тільки обсяги прокачування для європейських споживачів. Крім того, Україна і Росія подали позови в Стокгольмський арбітраж: Україна - про встановлення справедливої ціни на газ зі збереженням чинного контракту та стягнення 6 млрд дол. як переплату в попередні періоди.

Позовна вимога російської сторони - стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд доларів.

Валентин Цімох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом