За період проведення антитерористичної операції органами внутрішніх справ зареєстровано понад тисячу повідомлень про виявлення невпізнаних тіл, понад 200 з яких вже вдалося ідентифікувати, повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління Міністерства внутрішніх справ України Олександр Вакуленко, передає прес-служба міністерства.

«Зараз вже вдалося встановити особи понад 200 невпізнаних тіл, інші залишаються непізнаними», - зазначив Вакуленко.

За його словами, ідентифікація тіл загиблих буде проведена в кілька етапів. Перший - встановлення генетичних ознак загиблого, можливе шляхом проведення молекулярно-генетичної експертизи. Зазначені експертизи будуть проведені в НДЕКЦ при ГУМВС України в Запорізькій області.

Другий етап - встановлення генетичних ознак родичів зниклих осіб. Для цього в кожному обласному управлінні міліції створено спеціальні робочі групи, які будуть займатися прийомом заяв про зникнення безвісти, викрадення або взяття в полон громадян, негайним відкриттям кримінальних проваджень, відбором у родичів (тільки батьків чи дітей) зниклих осіб біологічних зразків та призначенням відповідних експертиз.

При цьому відбір зразків і проведення молекулярно-генетичної експертизи за постановою слідчого для громадянина буде повністю безкоштовним і буде здійснюватися за рахунок держави.

Як раніше повідомляв ForUm, ДНК-експертизи тіл загиблих учасників АТО будуть здійснювати лабораторії Міністерства внутрішніх справ, що полегшить процес їх впізнання родичами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом