Реалізація програми переходу на альтернативні джерела енергії дозволить знизити витрату газу тільки в малих містах і селах. Таку думку висловив Forum'у директор Інституту міста Олександр Сергієнко, коментуючи виділення Кабінетом Міністрів 500 мільйонів на реалізацію зазначеної програми.

На думку експерта, все залежить від того, наскільки виважено будуть прописані всі нюанси цієї законодавчої ініціативи.

«Залежно від того, як пропишуть сам механізм роботи, таким і буде результат. Якщо механізм отримання цих кредитів буде грамотно розписаний - людина бере кредит, і вже у договорі прописані умови, і купують саме те, що заявлено, а не щось зовсім інше, - це може спрацювати», - зазначив Сергієнко.

Однак експерт наголосив, що цей метод економії розрахований тільки на малі міста та села.

«Перехід на альтернативні види палива можливий в малих містах, селах і селищах, для індивідуальних будинків або дуже невеликих котелень. Переробити систему централізованого опалення де-небудь в Харкові, Донецьку, Дніпропетровську чи Києві - це величезні кошти, і це ні до чого, є інші способи економії газу. Урядова програма в цьому руслі і не спрямована. Для того, щоб переробити великі ТЕЦ - потрібні великі вливання, і 50 мільйонами тут не обійдешся», - підкреслив Сергієнко.

При цьому експерт зазначив, що вибір альтернативного виду опалення залишається за самим споживачем, виходячи з найбільш оптимальних для нього можливостей.

«Держава створює умови: якщо хочете заощадити - є можливість отримати кредит. А далі людина починає дивитися - що їй простіше. Якщо лісиста місцевість - простіше купити дрова, якщо поруч вугільні шахти - недороге вугілля, якщо є можливість купити котел на палетах, і вони - за розумними цінами, вона робить це. Тут відповідальність кожної людини», - сказав Сергієнко.

Також експерт висловив думку, що цей захід має впроваджуватися, хоч він і не дасть швидкого результату.

«У довгостроковій перспективі - це шлях, яким пройшли всі країни колишньої соціалістичної демократії, які були залежні від «газової голки» Росії. Де можна - вони всюди перейшли на альтернативні види (палива - Ред.), за рахунок чого різко скоротили споживання газу», - зазначив Сергієнко.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України виділив 500 мільйонів гривень на реалізацію муніципальних програм переходу на альтернативні джерела енергії, в тому числі - 50 мільйонів гривень на компенсацію кредитних коштів населенню в разі придбання енергозбережних котлів.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

97