Введення трудової повинності - чергова спроба влади вирішити державні проблеми за рахунок громадян. І якщо українці не захистять свої права, не виключено, що така добровільно-примусова праця з часом може стати вже не винятком, а правилом, вважає лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Кабінет Міністрів вніс зміни у Порядок залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. Гримаса історії: у рік відзначення ювілею Тараса Шевченка влада вирішила офіційно ввести трудову повинність. Через 200 років після народження видатного поета, борця проти кріпацтва, українців можна буде примусово відправляти на роботи», - написав Медведчук у своєму блозі на сайті «Українського вибору».

Нагадаємо, залучати до суспільно корисних робіт можна: безробітних, які перебувають на обліку в центрах зайнятості незайнятих осіб, які не є пенсіонерами, хворими або інвалідами; працівників підприємств усіх форм власності, які не працюють над виконанням військових замовлень і не перебувають у формуваннях цивільної оборони; студентів вишів; людей, зайнятих в особистому селянському господарстві, - тобто, майже всіх.

Крім того, до таких робіт тепер можна залучати і самозайнятих осіб «тобто підприємців, на яких (потрібно це визнати) багато в чому тримається українська економіка. Люди, які створили власний бізнес, в нинішніх непростих умовах платять податки, підтримуючи державу. А держава, анітрохи не вагаючись, може відправити підприємців рити траншеї, розгрібати завали, вивозити сміття. Хоча знання і вміння цих людей гідні кращого застосування. Але річ у тім, що уряду ввести трудову повинність набагато легше і вигідніше, ніж проводити обіцяні реформи», - так прокоментував нововведення лідер «Українського вибору».

Медведчук підкреслив, що українці на Майдані мріяли про реальне перетворення країни, гідний рівень життя, а отримали спад в економіці, зростання цін, безробіття. «Введення трудової повинності - це чергова спроба влади вирішити державні проблеми за рахунок громадян. І якщо люди не захистять свої права, не виключено, що така добровільно-примусова праця з часом може стати вже не винятком, а правилом», - упевнений політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом