Україна не прийматиме жодного документа щодо перенесення набуття чинності зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом. Про це повідомив директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євген Перебийніс.

«Немає необхідності для України робити якийсь документ. Це прерогатива ЄС - визначати обсяг тимчасового застосування», - цитує його «РБК-Україна».

На уточнювальне питання, чи буде Україна готувати такий документ, він відповів: «Ні, не будемо».

9 вересня 2014 р. міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв заявив, що Росія задоволена рішенням ради ЄС, яка погодила перенесення на кінець 2015 р. запуск зони вільної торгівлі з Україною. При цьому російський міністр висловив сподівання, що Україна прийме відповідний документ.

Як раніше повідомляв ForUm, Росія очікує від України ухвалення документа про відстрочення застосування угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, хоча вважає документ, прийнятий раніше радою Європи, юридично достатнім.

29 вересня Рада ЄС схвалила застосування більшої частини Угоди про асоціацію з Україною з 1 листопада, крім розділу про створення зони вільної торгівлі, який набуде чинності 1 січня 2016 року.

16 вересня Верховна Рада і Європарламент синхронно ратифікували Угоду про асоціацію включно з глибокою та всеосяжною зоною вільної торгівлі між ЄС і Україною. Спочатку було заплановано, що торгові правила, котрі містяться в Угоді, будуть застосовуватися з 1 листопада.

Нагадаємо, 12 вересня на тристоронніх переговорах України, ЄС і РФ була досягнута домовленість про відстрочення до 31 грудня 2015 року застосування зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом.

27 червня Україна підписала Угоду про асоціацію та заключний акт з Європейським союзом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом