Угорщина з 19:00 25 вересня зупинила транспортування газу в Україну, повідомляє прес-служба НАК «Нафтогаз України».

«О 17:55 за київським часом український оператор газотранспортної системи (ГТС) «Укртрансгаз» отримав через електронну пошту від угорського оператора ГТС FGSZ листа з інформацією про припинення подачі газу з 19:00 із технічних причин «до подальшого повідомлення», - йдеться в повідомленні.

У компанії це пов'язали з недавнім візитом у Будапешт глави ВАТ «Газпром» Олексія Міллера і майбутніми газовими переговорами України та РФ за участю ЄС.

«Зупинка сталася через кілька днів після візиту представників Газпрому в Угорщину і за кілька годин перед наступним раундом тристоронніх переговорів Україна-Росія-ЕС. Це рішення було прийняте угорською владою після зустрічі Міллера з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном, яка відбулася у понеділок 22 вересня», - зазначають в прес-службі.

У «Нафтогазі» наголосили, що зупинка подачі газу була несподіваною і незрозумілою, оскільки між «Укртрансгазом» і FGSZ діє контракт, який регулює потік газу між Україною та Угорщиною в обох напрямках. FGSZ, своєю чергою, не зміг надати будь-якої додаткової інформації про причини і тривалість перерви.

За інформацією НАК, західноєвропейські постачальники газу також не отримали від FGSZ прийнятного пояснення щодо цієї ситуації.

Разом із тим, у компанії закликають FGSZ виконувати свої контрактні зобов'язання щодо транзиту газу приватних компаній Західної Європи в Україну, і законодавство ЄС, оскільки таке рішення угорського оператора йде врозріз із основними принципами єдиного енергетичного ринку Європейського Союзу.

Водночас у «Нафтогазі» підкреслили, що обсяги транзиту газу з України в Угорщину наразі залишаються без змін.

Крім цього, українська компанія також закликала ЄС прийняти колективне рішення щодо гарантування енергетичної безпеки Європи і виконання внутрішніх правил ЄС.

Як повідомляв ForUm, раніше Угорщина погодилася з необхідністю збільшення реверсу газу в Україну.

Україна з 7 червня збільшила добові постачання природного газу з Угорщини порівняно з попереднім днем у 2,5 рази.

Нагадаємо, 10 вересня польська сторона повідомляла про призупинення реверсу через зниження обсягів постачання газу з боку «Газпрому».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом