Ймовірність нових спалахів африканської чуми свиней (АЧС) в Україні дуже велика через неможливість контролювати окремі ділянки українського кордону з Росією, де це захворювання дуже поширене. Про це журналістам повідомив заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України Віталій Башинський.

«На сьогодні є занепокоєння щодо можливості поширення (АЧС в Україні. - Ред.)... Особливо у стані, коли є загострення ситуації на сході України і є ділянки кордону, які не контролюються. Дуже складно сьогодні проконтролювати переміщення вірусу», - сказав Башинський.

За його словами, також велика ймовірність занесення вірусу АЧС у країну з Білорусі, де зафіксовані багаторазові випадки падежу тварин від цього захворювання. У зв'язку з цим Башинський закликає фермерів і домогосподарства, які утримують свиней, бути максимально пильними й дотримуватися основних правил догляду за худобою, повідомляє «УНІАН».

«Я б хотів звернутися до людей, які утримують удома свиней. Якщо у вас є рушниця і ви ходите у ліс стрельнути зайця, не тягніть його додому, не викидайте ті відходи, які у вас залишаються, в корм свиням. Не потрібно наражати на небезпеку своє господарство. Тому що не тільки свиней, а й весь сарай доведеться спалити», - сказав він.

Крім того, заступник голови Держветфітослужби наголосив, що відомство докладає максимум зусиль для того, щоб не допустити потрапляння вірусу АЧС в Україну та його поширення територією країни. Зокрема, на сьогодні заборонено імпорт свиней, свинини і продуктів із неї з Естонії, де нещодавно було зафіксовано спалах АЧС, а також з двох польських воєводств.

Як раніше повідомляв ForUm, Чернігівська область ввела карантин у Корюківському районі в зв'язку з виявленням африканської чуми свиней на його території.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29