У Чернігівській області тривають заходи з недопущення поширення африканської чуми свиней. Про це повідомляє прес-служба Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

«У Чернігівській області всього було виявлено 9 випадків АЧС (3 - серед домашніх тварин і 6 - диких кабанів) на території Корюківського, Ніжинського, Щорського, Городнянського, Куликівського та Ріпкинського районів», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що станом на 1 грудня, карантин знято в Корюківському (с. Охрамієвичі), Ніжинському (с. Крути) та Щорському (м. Щорс) районах, де було виявлено АЧС серед домашніх свиней.

Разом із тим, згідно з повідомленням, карантин продовжує діяти в 5 неблагополучних пунктах, де було виявлено АЧС серед диких кабанів: урочищі біля с. Ковчин (Куликівський район), урочище «Тесновка», ТОВ «Динамо» (Городнянський район), ТОВ МГ «Бізон» і 2 випадки в ТОВ «ДобрянкаІнвестЛіс» (Ріпкинський район).

За даними прес-служби, щоб не допустити поширення АЧС, фахівці Держветфітослужби прищепили 4,419 млн голів свиней, обстежили понад 3,118 млн дворів та 6,385 млн голів свиней, відібрали 2502 проби біоматеріалів від диких свиней і 6696 проб від свиней господарств та приватного сектору.

Крім цього, проведено 2510 перевірок свиногосподарств. За недотримання ветеринарно-санітарних вимог притягнуто до відповідальності 807 осіб, накладено штрафів на суму понад 130 тис. грн.

Як повідомили у Держветфітослужбі, на території Чернігівської області проведено діагностичний відстріл 228 голів диких кабанів. Від усіх туш відібрано проби для дослідження.

За даними відомства, АЧС потрапила в Україну з території Росії, де з початку року виявлено 71 випадок захворювання в сусідніх з Чернігівською та Сумською областями Калузькій, Брянській та Орловській областях.

Як повідомляв ForUm, в Україні планують створити 30-кілометрову буферну зону на кордоні з Російською Федерацією та Білоруссю, щоб зупинити поширення АЧС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56