Частка проблемних кредитів, за якими платять із запізненням або не платять взагалі, в Україні в найближчі 24 місяці зросте з 40% до 50%, а банки з іноземним капіталом будуть один за одним залишати нашу країну (на продажі стоїть Райффайзен Банк Аваль).

Як пише газета «Вести», такий висновок видало міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's і віднесло українську банківську систему у групу 10 з країнових ризиків. Туди ж, куди Білорусь, Грецію, Єгипет і Ямайку.

Аналітики S&P вважають головними нашими проблемами різку девальвацію гривні, через яку позичальники просто не в змозі виплачувати валютні кредити, а також воєнні дії на сході. Адже через них зупинилося багато підприємств на Донбасі і пов'язаних з ними компаній в інших регіонах. «У деяких банків реальна частка проблемних кредитів навіть більша, ніж говорять аналітики. Її розмір коливається від 20% і 70%, фінустанови цю інформацію не відкривають», - сказав заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін.

Фінансисти не приховують, що саме через неповернення за кредитами багато банків не можуть вчасно і в повному обсязі розрахуватися зі своїми вкладниками і видають їм не більше 1-5 тис. грн з депозитів. З тієї ж причини людям сьогодні практично нереально отримати новий кредит. «Банки врахували попередній досвід і, видаючи нові позики, набагато ретельніше оцінюють потенційних позичальників», - визнав заступник голови правління Укрсиббанку Костянтин Лежнін.

Саме ахова ситуація в нашій банківській системі і змушує зарубіжні банки залишати Україну. «Іноземці просто сплять і бачать, як утекти звідси - і європейці, і росіяни. Вони давно б це зробили, якби хтось хотів перекупити їх структури в Україні за виставленими цінами. Але претендентів немає - занадто високі цінники ставлять», - резюмував співвласник банку «Національний кредит» Андрій Оністрат.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

64