Підписання документа щодо реалізації мирного плану має два боки, як і в медалі. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко.

«Мир - це найголовніша умова життя для будь-якої людини. Все, що стосується використання можливостей для його відновлення в Україні, знайде підтримку в суспільстві», - сказав Якименко.

Але, за словами політолога, у цього питання є й інший бік.

«Мир якою ціною? За те, щоб тут був мир і щоб Україна існувала, щодня гинуть громадяни, які воюють за збереження територіальної цілісності. Якщо основні цілі не будуть досягнуті, то може постати питання про ціну цього мирного плану і сенс того, що вже сталося - смертей українських солдатів во ім'я цієї країни», - пояснив він.

На уточнювальне питання, чи будуть деякі українські партії в ході парламентської гонки агітувати за продовження війни до переможного кінця, Якименко відповів: «А що таке війна до переможного кінця? Україна де юре не перебуває у стані війни. Україна нікому не оголошувала війну, вона захищає свої території. Гасла і вимоги гарантій суверенітету та територіальної цілісності будуть присутні, адже це конституційна норма. І не говорити про це було б ненормально. Що стосується досягнення миру і досягнення гарантій суверенітету, то тут у різних партій будуть різні думки. Але я не допускаю, що якісь партії відійдуть від цих базових принципів».

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко очікує, що на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську 5 вересня буде підписаний документ про початок реалізації мирного плану з урегулювання ситуації на сході країни.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом