Відома співачка і активістка Євромайдану Руслана після поїздки в Донецьк, де вона забрала з полону 16 наших бійців (вони пережили Іловайський котел), заявила, що потрібно зупинити кровопролиття на сході, пишуть «Вести».

«Мабуть, це перша переоцінка ситуації на сході активістом Майдану, після того як вона побачила пригнічених наших хлопців, які побували в полоні, почула їх розповіді, а також подивилася, що відбувається в Донецьку. Вона заявила, що війна повинна завершитися, тому що українська армія воює в Донецьку з такими ж громадянами України, що лише стоять по інший бік барикад», - зазначає видання.

Після цих слів українські соціальні мережі буквально вибухнули обуренням, її виступ навіть охрестили стокгольмським синдромом. Експерти кажуть, що Руслана сказала правильні речі, оскільки вона поза політикою і може собі це дозволити. Але про це ж - про необхідність миру і якнайшвидшого закінчення війни - говорять і прості українці по всій країні. Просто їх думки не транслює більшість українських ЗМІ.

Сама Руслана чудово пам'ятає про те, що сепаратисти нещодавно провели наших військовополонених по площі, таке приниження забути дуже важко. «Ми нічого з рахунків не знімаємо. Але якщо є можливість зупинити м'ясорубку - значить, її треба зупиняти. Молотити людей - це не вихід», - сказала Руслана у своєму інтерв'ю «УП». Також вона заявила, що під Іловайськом залишилося багато наших поранених, яких залишили в полі. «Треба просто запитати у Міністерства оборони, вони зібрали поранених і трупи? Треба ставити прямі запитання Міністерству оборони або тим, хто за це відповідає. Мені постійно SMS-ки приходять: "Нас звідти заберіть, нас звідси, ми там, ми сям". Що це за війна така? Це непатріотично, треба б, напевно, мовчати про це. А як мовчати? А чого вони тоді гинуть такими пачками, сотнями?»

Руслана розповіла, що разом з лідером ДНР Захарченком об'їхала Донецьк. «Захарченко мені чітко сказав: "Я не хочу більше цього кровопролиття, я не можу дивитися, як убивають найкращих моїх хлопців і найкращих ваших хлопців, це треба зупиняти. Я не ворог Україні, передай це, будь ласка. Я не хочу стріляти, я не хочу, щоб у мене стріляли. Я не переступлю кордону Донецька, і нехай з мене не роблять монстра. Не треба міфів. Ми в свій час боялися Львова. Чому ви боїтеся Донецька? Ми вам не чужі". Він посадив мене в машину, десь годину ми їздили по Донецьку, він мені показував місто, скаржився, що треба піднімати інфраструктуру, скаржився, що немає поставок продовольства. Причому нашу машину обстріляли, його охоронця поранив у шию снайпер».

«Я завжди буду поза політикою. Взагалі, ставлення до сьогоднішніх виборів у мене дуже дивне, тому що зараз саме головне, по-моєму, це захистити країну. Вибори явно на другому, якщо не на третьому місці. Наша головна лінія зараз - що б нам не розповідали новини, преса, соцмережі або тролі, куди б нас у бік не відносили, найголовніше зараз - це зберегти Україну, їй справді загрожує небезпека. Ми повинні зрозуміти, що наш ворог зовсім не народ Донбасу, а агресія Росії. І якщо ми перестанемо стріляти один в одного, то зламаємо плани Путіна».

Політолог Вадим Карасьов вважає, що Руслана, на відміну від політиків, може дозволити собі говорити правду. «Руслана має сміливість сказати, що потрібно припиняти війну, тому що не політик. А політики все зробили, щоб війна була. Треба мати трохи більше розуму, щоб довести війну до логічного кінця. Її треба або вигравати, або вирішувати дипломатичним шляхом, програвати не можна. Суспільство втомилося від війни, є потреба її закінчити. Якщо вигравати, то потрібно добре продумати, як уникнути масштабних жертв, або шукати інші шляхи. Але в умовах виборів президента це складно зробити, він і так метається між мром і війною. На жаль, у нас немає партії миру», - вважає Карасьов.

А політолог Михайло Погребинський сказав: «Її позиція викликає повагу. Вона діяльна людина і, на відміну від політиків, які воюють словами, вона врятувала солдатів. Так, вона побувала там, все побачила своїми очима і засумнівалася в тому, що все робиться правильно, що треба воювати і вбивати один одного».

Раніше народна артистка України Руслана Лижичко закликала зупинити вогонь на сході України. Під припиненням вогню Руслана мала на увазі перестати стріляти у своїх. Артистка додала, що єдиний реальний ворог України - це глава РФ Володимир Путін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1164