Заява про вступ України в НАТО повністю одностороння. Таку думку висловив Forum'у директор Інституту стратегічної політики Юрій Кочевенко, коментуючи заяву прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка про скасування позаблокового статусу України та відновлення курсу на членство країни в НАТО.

«Вся ця риторика є виключно односторонньою. Той факт, що ми заявили про вступ до НАТО, ще не означає, що ми до нього вступимо», - зазначив він.

Кочевенко підкреслив, що Україна не відповідає статуту організації.

«За статутом НАТО, до нього не можуть бути прийняті держави, в яких є конфлікти або спірні території з іншими державами. А оскільки в найближчому майбутньому вирішити спірність територій навряд чи є можливим, особливо це стосується Криму, - це є причиною, з якої вони не зможуть нас прийняти. Інакше їм потрібно буде внести зміни в статут, що складно для такої консервативної організації. Весь процес навряд чи буде швидким», - пояснив політолог.

При цьому експерт зазначив, що всі розмови про співпрацю України з Північноатлантичним альянсом - тільки слова.

«НАТО намагається знайти якісь форми співпраці з Україною, для того щоб задовольнити наші заклики про допомогу. Йдеться про особливий статус особливого партнера. Але це не більше ніж слова. Ми повинні чітко розуміти, що нікому, крім себе, не потрібні», - сказав Кочевенко.

На думку політолога, Україні нема чого запропонувати західним партнерам.

«Захід - дуже раціональний світ. Ми не змогли ні для ЄС, ні для НАТО сформувати якусь комерційну пропозицію, яка обґрунтувала б наші прагнення на приєднання до них. А мови емоцій Європа не розуміє», - зазначив Кочевенко.

«Що стосується статусу блокового або позаблокового - у нас був історичний шанс на певному етапі стати мостом між Заходом і Сходом. Але з нас зробили форпост. І треба подумати - ким краще бути, мостом чи форпостом?» - підсумував політолог.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

134
Теги