Нехтувати безпекою енергоблоків АЕС небезпечно. Таку думку ForUm'у висловив колишній уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, коментуючи зменшення фінансування Комплексної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС.

«Насправді економити на безпеці енергоблоків АЕС небезпечно. Але з іншого боку: що робити, коли немає грошей. Тут, напевно, однозначно ніхто не відповість. Думаю, Кабмін дуже уважно зважив ситуацію перед прийняттям рішення», - підкреслив він.

За словами Соколовського, сьогодні в Україні не приділяють достатньо уваги атомній енергетиці, зокрема її безпеці. «Це тому, що давно не було серйозних аварій, що, з одного боку, свідчить про кваліфікованість персоналу, з іншого - про надійність техніки, а з третього - так нам випало. Слава богу, що не було ніяких аварій на наших АЕС. Але я думаю, що нехтувати цим не можна», - пояснив колишній уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки.

Крім того, він вважає: потрібно пам'ятати, що після аварії на японській АЕС «Фукусіма-Даічі» Україна, навпаки, взяла на себе додаткові зобов'язання з підвищення безпеки на своїх АЕС, адже більша частина вітчизняних енергоблоків експлуатується понад 20 років, а також з причини страхів, пов'язаних з Чорнобилем.

«Думаю, вийде так, що весь світ все зробить (для посилення безпеки АЕС. - Ред.), а ми не встигнемо чи не будемо мати можливості зробити. Так було після Чорнобиля: весь світ врахував уроки, а ми - ні», - застеріг він.

Нагадаємо, згідно з постановою Кабміну №356 від 21.08.2014 р. в цьому році на фінансування Комплексної програми підвищення рівня безпеки енергоблоків АЕС буде виділено в 1,3 рази менше коштів, ніж планувалося. Тобто 2,341 млрд грн замість 3,051 млрд грн. Крім того, взагалі не передбачено виділення коштів на цю Програму у вигляді кредитів ЄБРР та Європейського співтовариства з атомної енергії (Euroatom), тоді як раніше йшлося про 1,021 млрд грн.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

56