Врегулювати виплату валютних кредитів українців за курсом 8 гривень за долар - не вийде. Таку думку висловив ForUm'у екс-заступник глави Національного банку України Сергій Яременко, коментуючи відповідний законопроект про реструктуризацію валютних кредитів громадян, запропонований Міністерством фінансів України.

«Я не думаю, що це можливо, що банки підуть на курс 8 гривень», - зазначив Яременко.

За його словами, ці попередні розрахунки не призвели до результату, який задовольнив би всі зацікавлені сторони - банки, позичальників і Нацбанк.

«Не було такої формули, щоб курс становив 8 гривень. Це була максимальна вимога позичальників, але вона не отримала підтримки», - повідомив Яременко.

На думку експерта, запропонована схема реструктуризації змусить банки шукати інших способів не втратити свої кошти.

«Навантаження на банки буде більше, відповідно, це викличе інші дії щодо компенсації 9кредитних коштів - Ред.) - за рахунок комісії, наприклад», - зазначив Яременко.

При цьому експерт підкреслив, що, перш ніж прописувати якийсь курс для реструктуризації, необхідно врахувати побажання всіх зацікавлених сторін.

«Кожна нова ініціатива вимагає того, щоб сідати і підраховувати можливі результати. Адже у всіх банків різна позиція за валютними кредитами. У когось їх більше, у когось - менше. Потрібен загальний принцип, але індивідуальний підхід», - підсумував Яременко.

Раніше ForUm повідомляв, що Міністерство фінансів виступило на підтримку законопроекту про реструктуризацію валютних кредитів громадян за курсом 8 грн/долар.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом