Ситуація в економіці України погіршується, що посилює тиск на Міжнародний валютний фонд (МВФ).

Про це пише газета «Вести».

«Останні місяці увага міжнародної спільноти була прикута до збройного конфлікту на сході України і геополітичного протистояння з Москвою. Однак перед Києвом і країнами Заходу, що надають йому підтримку, на повний зріст постає ще одна проблема: економіка України зруйнована», - пише газета.

У ліпшому випадку МВФ та іншим західним спонсорам доведеться давати нові кредити для покриття дефіциту бюджету України. В гіршому - узгоджена в квітні програма фонду на $17 млрд може розвалитися, що, ймовірно, підштовхне країну до дефолту і реструктуризації боргів. Це ще більше посилить економічну плутанину в Україні, а також зіпсує репутацію та авторитет МВФ, що вже постраждали від проблемної програми допомоги Греції.

У такій ситуації Фонд може прийняти рішення про відмову від подальших фінансових вливань. При цьому Україна на поточному тижні попросила МВФ переглянути графік виділення коштів в рамках кредиту stand-by, об'єднавши третій і четвертий транші з можливістю отримання їх до кінця 2014 року, що складе близько $2,2 млрд. раніше експерти МВФ прогнозували, що цього року ВВП України зменшиться на 5% перед тим, як повернутися до зростання в наступному році.

Минулого місяця очікування були погіршені до зниження на 6,5%. Однак навіть такий прогноз може бути занадто оптимістичним, вважає глава відділу макроекономічних досліджень Oxford Economics Габріель Стерн. Він оцінює падіння принаймні у 8%. При цьому, на його думку, до 2018 року співвідношення державного боргу до ВВП України досягне 87% у порівнянні з 42% на початку цього року. Війна на сході країни вкрай негативно позначається на економіці, зазначає FT.

За розрахунками української брокерської фірми Dragon Capital, втрата Криму коштувала Україні 3,7% ВВП. Східні регіони, де зосереджені численні промислові підприємства, для Києва ще важливіші. На Донецьку і Луганську області припадає близько 16% ВВП країни і чверть експорту. «Навіть якщо Київ поверне собі повний контроль над східними регіонами, економічний збиток від конфлікту буде дуже важким», - наголошується в статті.

У східних областях України зруйнована значна частина інфраструктури, включаючи автомагістралі, залізниці, лінії енергопостачання і, крім того, Міжнародний аеропорт ім. С.прокоф'єва в Донецьку, оновлений до чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

Існують і інші проблеми. Зокрема, Росія в грудні 2013 року придбала українські єврооблігації на $3 млрд. Термін обігу паперів становить два роки, однак якщо відношення державного боргу України до ВВП перевищить 60%, що колись неминуче стаенеться, РФ може вимагати негайного погашення бондів. Київ не зможе відмовитися від цих виплат через наявність поправки про перехресне невиконання зобов'язань, коли порушення зобов'язань перед одним кредитором дає іншим кредиторам право на пред'явлення боргу до дострокового стягнення. Тим часом обіцяні Києвом Фонду реформи йдуть вкрай повільно, оскільки уряд і парламент не горять бажанням вдаватися до економічних заходів, необхідних для отримання свіжої порції західної допомоги.

«Ясна річ, я розумію, що влада дуже зайнята війною. Але ситуація трагічна. Країна бореться за виживання. На жаль, ніяких змін не спостерігається», - вважає аналітик Raiffeisen Bank Aval Дмитро Сологуб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

48