Газотранспортна система України без російського газу нецікава інвестору. Про це у коментарі Forum'у заявив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський.

«Українська ГТС цікава у тому випадку, якщо буде російський газ. І чим більше його буде - тим більший прибуток», - заявив Землянський.

Зокрема, він нагадав, що Європа вже робила подібного роду заяви. «Європа ще в 2011 році заявляла, що не буде без Росії модернізувати українську ГТС», - зазначив він.

«Тому кошти для модернізації ГТС України можна отримати, тільки якщо Росія гарантує певний обсяг транзиту газу через територію України протягом десяти років. Тоді інвестори будуть розуміти, що їх інвестиції не тільки окупляться, а в ідеалі - дадуть прибуток. А якщо таких гарантій немає - ніхто не стане інвестувати в українську ГТС», - підкреслив Землянський.

Як повідомляв ForUm, 14 серпня парламент ухвалив у другому читанні і в цілому законопроект № 4116а «Про внесення змін у деякі закони України про реформування системи управління Єдиної ГТС України».

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

42