Окружний адміністративний суд Києва переніс попередній розгляд позову Міністерства юстиції та Державної реєстраційної служби про заборону діяльності Комуністичної партії України на невизначений час. Рішення щодо проведення експертиз ще не прийнято, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Як розповів журналістам після засідання в четвер представник Компартії в суді адвокат Олександр Готин, КПУ заявила низку клопотань у зв'язку з заявами Мін'юсту щодо наявності у висловлюваннях лідера політсили сепаратистських закликів.

«Ми попросили, щоб призначили експертизу щодо цих виступів... Міністерство юстиції висмикнуло з контексту певні фрази, які не мають значення в цій справі, і на їх підставі намагаються провести експертизу»,— сказав він.

Готін уточнив, що КПУ попросила витребувати від Верховної Ради повний виступ лідера КПУ Петра Симоненка і провести його комплексну експертизу.

Він підкреслив, що кожен виступ Симоненка супроводжується фразами про територіальну цілісність України, тому КПУ дивується, чому ці фрази не потрапили до клопотання Міністерства юстиції з проведення лінгвістичної експертизи.

Крім того, за його словами, ні в одному законі чітко не прописано поняття «сепаратизм». «Тому ми просимо експертів визначити, що є сепаратизмом, а потім визначити зміст виступу Симоненка та інших представників партії з урахуванням висновку експертів»,— підкреслив він.

На наступному судовому засіданні будуть розглядатися питання щодо призначення судом лінгвістичної експертизи.

Також адвокат додав, що про дату продовження попереднього слухання суду поінформує пізніше, окремим визначенням.
 

У свою чергу представник третьої особи з боку позивача, представник ВО «Свобода» Сидір Кізін розповів, що на засіданні у четвер до матеріалів справи було долучено результати лінгвістичного експертного дослідження виступів Симоненка і програми КПУ.

Він підкреслив, що, згідно з висновком експертів, у публічних виступах Симоненка є заклики, що діють на шкоду суверенітету України.

За словами Кізіна, заяви про численні клопотання спрямовані на те, щоб затягнути розгляд позову. Зокрема, за його словами, це пов'язано з тим, що КПУ має намір брати участь у парламентських виборах.

Представник позивача, голова Державної реєстраційної служби України Алла Онищенко у свою чергу зазначила, що заявлений позов ґрунтується не тільки на численних доказах незаконної діяльності Компартії, але «і, на нашу думку, буде підтриманий у Європейському суді з прав людини, якщо комуністи захочуть туди звернутися».

«Все, що сьогодні відбувалося на судовому засіданні, свідчить тільки про одне — про усвідомлене затягування з боку відповідача судового розгляду справи»,— зазначила вона.

Як повідомляв ForUm, у травні 2014 року Мін'юст направив до Генпрокуратури й СБУ запит про розслідування діяльності КПУ. Представників партії підозрюють у причетності до сепаратизму.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом