Курс долара впритул наблизився до позначки 13 грн/$.

У п'ятницю ситуацію трохи заспокоїв Національний банк, який другий раз за тиждень вийшов на торги, на цей раз - з котируваннями 12,45-12,60 грн/$. В результаті долар закінчив тиждень курсом 12,62-12,7 грн/$.

«Якби НБУ не вийшов з інтервенцією, курс міг би бути і вищим. Але, судячи з того, як поводиться Нацбанк, вище 13 грн/$ нас не пустять однозначно», - сказав директор банкнотного банкінгу банку «Фінансова ініціатива» Андрій Львів.

«Нацбанк не хоче девальвації гривні, вона не лікує економіку, - пояснив головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран. - А ринок нервує перед засіданням ради директорів МВФ, яке має відбутися 29 серпня, та через військові дій». Національний банк у свою чергу попередив, що готовий карати спекулянтів, пише газета «Вести».

«Якщо маховик розкрутиться, то нам доведеться вживати серйозних адміністративних заходів. Сьогодні ми ще можемо обійтися без них. Ми постараємося все, що можна, зробити через ринкові механізми», - пообіцяла глава Національного банку України Валерія Гонтарєва.

Тим часом, за словами банкірів, останні кілька днів спостерігається підвищений попит на валюту з боку населення, ймовірно, продиктований панічними настроями. Правда, і здають бакс активно. «При курсі, який наближається до 13 грн/$ з продажу, народ готовий здавати долари. Попит і пропозиція в принципі компенсують одне одного», - зазначив перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін.

Першим на рух долара відреагує паливо. «Якщо курс міжбанку стабілізується на рівні 12,66 грн/$ і 16,90 грн/євро, а нафта у Європі буде коштувати $106/бар., бензин А-95-Євро подорожчає до 15,48 грн/л», - сказав директор енергетичних проектів НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

Зараз бензин коштує 15,38 грн/л. Ціни в інтернет-магазинах за останній місяць не міняються, продавці кажуть, що у них є запаси товару за старою ціною, а за новою вони поки не закуповують, чекають, поки курс долара впаде.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

74