До початку опалювального сезону Європа може змінити свою позицію у газових переговорах України і Росії, тому Києву потрібно вже зараз шукати компроміс у розв’язанні цього питання. Так Віктор Медведчук прокоментував газову війну «Нафтогазу» і «Газпрому».

Як відомо, 16 червня «Газпром» припинив постачання газу в Україну, перевів Київ на передоплату і звернувся в Стокгольмський арбітраж з позовом до НАК «Нафтогаз України» про стягнення заборгованості в розмірі $4,5 млрд за поставлений, але не оплачений газ. «Нафтогаз України» подав зустрічний позов, вимагаючи переглянути чинний контракт, встановити справедливу і ринкову ціну на газ та стягнути з «Газпрому» $6 млрд переплати за газ з 2010 року.

«Поки юристи «розминають м'язи», готуючись доводити правоту своєї сторони у високому суді, що Україна постала перед реальною загрозою енергетичної катастрофи. Київ так і не зміг вирішити одне з найголовніших питань забезпечення життєдіяльності держави, правда... завбачливо підстрахувався», - написав Медведчук у своєму блозі на сайті «Українського вибору».

Так, уряд вже повідомив про 13,5 млрд кубометрів газу, які закачані в ПСГ, крім того, чиновники розраховують на реверсивні постачання блакитного палива, які допоможуть компенсувати відсутність російського газу. «Нафтогаз» уже звернувся до Єврокомісії з проханням дозволити збільшити реверс газу на словацькому напрямку, щоправда, експерти до таких ініціатив ставляться скептично. Та й прем'єр Арсеній Яценюк визнав: «Україна не готова відмовитися від російського газу. Для того щоб пережити зиму, нам треба закупити додатково близько 7 млрд кубометрів російського газу».

На думку Медведчука, в такій ситуації Київ і Москва повинні негайно домовлятися. «І робити це зараз, а не восени, коли розпочнеться опалювальний сезон і Україна опиниться у вкрай скрутному становищі. Тоді ніяких переваг у Києва вже не буде. Більш того, Європа, яка сьогодні виступає посередником у переговорах і стала на бік України, до зими перейматиметься виключно своїми інтересами і не захоче псувати відносини з «Газпромом», - стверджує лідер «Українського вибору».

Він упевнений, що європейці не мають наміру ризикувати і мерзнути у Святвечір. «Київ уже мав у цьому переконатися на власному досвіді і задуматися, як налагодити діалог із «Газпромом» і дійти до компромісного рішення, поки газові розбірки не перетворилися на енергетичну катастрофу безпрецедентного масштабу», - підсумував політик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом