Україна пережила перший шок від девальвації гривні, але зростання цін триватиме. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив старший економічний аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«На сьогодні Україна пережила перший інфляційний шок, спричинений послабленням гривні, пік якого спостерігався в квітні. Ефект інфляції за даними за травень уже трохи менший, ніж за квітень і березень, але через те, що для деяких продуктів є достатньо великий лаг (підвищення ціни на вхідні матеріали та на вихідний продукт. - Ред.), нас чекає подальше зростання цін», - сказав Жолудь.

Експерт пояснив, що на ціну продуктів харчування вплинули транспортні витрати.

«Ціна палива пов'язана зі світовою ціною на нафту та обмінним курсом. Ми імпортуємо нафтопродукти, а не виробляємо, а тому залежні від долара. Відповідно у наступні місяці буде продовжуватися тиск зростання транспортних витрат. Ті товари і послуги, де бензин займає значну частину собівартості, дорожчатимуть. Але тих темпів (більше 3% за місяць індексу споживчих цін у квітні і травні) у наступні місяці в Україні не спостерігатиметься», - прогнозує він.

Інфляція, за даними економіста, зростатиме до кінця року. «Ми очікуємо інфляцію за підсумками року трохи більше 15%. За перші 5 місяців інфляція вище 10%. Решту часу вона також зростатиме», - додав Жолудь.

Нагадаємо, інфляція за 2013 рік становила 0,5%.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом