Переважна більшість хакерських атак на сервер Центральної виборчої комісії генерувалися з території Росії, повідомили в прес-центрі Служби безпеки України.

У повідомленні наголошується, що СБУ впродовж підготовки до виборів президента України і безпосередньо в день голосування 25 травня реалізувала надзвичайно складні комплексні заходи для забезпечення надійного функціонування телекомунікаційної системи та офіційного сайту Центральної виборчої комісії, координації доставки бюлетенів до ОВК і ДВК у Донецькій та Луганській областях, а також недопущення несанкціонованого втручання в хід відображення інформаційними системами ЦВК підрахунку голосів виборців.

З метою своєчасного надходження і достовірного висвітлення даних про хід виборчого процесу спільно з Держспецзв’язком України та за сприяння провідних українських ІТ-компаній впроваджена нова модель протидії загрозам безперебійному функціонуванню інформаційних систем ЦВК. Одним із елементів цієї моделі є забезпечення десятикратного резервування каналів зв'язку для інформаційних систем ЦВК, передає «УНІАН».

Фахівці СБУ виявили і припинили значну кількість хакерських атак на офіційний веб-сайт ЦВК та систему «Вибори». Атаки на сервер ЦВК здійснювалися безперервно змінною динамікою потужності, однак були безуспішними. Аналіз інформації свідчить, що переважна кількість атак генерувалися з території Російської Федерації з використанням бот-мереж.

У Києві в рамках кримінального провадження затримали організовану хакерську групу, яка здійснювала підготовку до виведення з ладу інформаційних ресурсів ЦВК з метою поставити під сумнів результати голосування. Здійснюються першочергові процесуальні дії з документування протиправної діяльності. Вилучені у зловмисників технічні засоби, серед яких комплекс моніторингу і зламу Інтернет, у т.ч. Wi-Fi мереж, а також спеціалізоване програмне забезпечення російського виробництва, відправлені на експертизу.

У Вінниці виявлено й заблоковано роботу уражених вірусами двох серверів, які орендувалися громадянином Російської Федерації. Отримавши шляхом зламу несанкціонований доступ до серверів хостинг-провайдера «Бестхостинг», зловмисники використали потужну DDоS-атаку на інформаційні ресурси ЦВК (потужністю понад 200 тис. пакетів на секунду). За цим фактом зареєстровано кримінальне провадження.

Не допущено реалізацію намірів перевантаження ліній зв'язку шляхом безперервного автодозвону на стаціонарні телефони у виборчих округах Тернопільської, Житомирської, Полтавської та Волинської областей.

Спільно з ЦВК виявлено і своєчасно знешкоджено шкідливе програмне забезпечення (вірусна закладка), яке було введено в електронну систему опрацювання даних. Таким чином була зірвана зрежисована російською стороною спеціальна інформаційна акція з дискредитації результатів виборів (передбачалося оголосити лідером голосування кандидата в президенти Дмитра Яроша з рейтингом 37%). Не будучи обізнаними про знешкодження вірусної закладки українською спецслужбою, російський телеканал ОРТ оприлюднив провокацію і прокоментував у власному сюжеті саме той результат, який повинен був згенерувати вірус на сайті ЦВК.

Виявлена і не допущена спроба переспрямування електронних протоколів результатів голосування в одній з ОВК у Дніпропетровській області на сторонню IP-адресу.

Зловмисники намагалися шляхом попередньо введеного програмного забезпечення підробити результати голосування в зазначеному регіоні і таким чином скомпрометувати загальні результати виборів президента України. Вжитими заходами загроза була локалізована. За цим фактом зареєстровано кримінальне провадження.

Як раніше повідомляв ForUm, 23 травня голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що Служба безпеки України ліквідувала шкідливу програму-вірус на сервері Центральної виборчої комісії, яка повинна була знищити результати виборів президента.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

194