Новий поворот у справі про одеські заворушення 2 травня. Сьогодні вперше після свого зникнення колишній заступник начальника одеської міліції Дмитро Фучеджи з'явився перед телекамерами. Про це повідомляє «Перший канал».

Дмитра Фучеджи з самого початку вважали якщо не причетним до одеської трагедії, то, принаймні, людиною, яка могла би багато чого розповісти про те, що насправді сталося в місті 2 травня. На кадрах, знятих під час вуличних сутичок, які пізніше вилилися у бійню в Будинку профспілок, його обличчя з’являється не раз.

Ось одне з показових фото: Дмитро Фучеджи незворушно стоїть за спиною людини з пістолетом у руці. І навіть не намагається запобігти стрілянині. Очевидно, що заступник начальника міської міліції міг відповісти на запитання, чому міліція не запобігла масовому вбивству городян. Розуміли це й ті, хто стояв за подіями в Одесі. Саме тому, пояснює сьогодні Фучеджи, він і прийняв рішення виїхати з країни.

Дмитро Фучеджи: «Вийшло так, що я зрозумів, що мене ведуть спецпідрозділи. І я зрозумів, що з мене спробують зробити крайнього. Я думаю, мене хотіли просто-напросто ліквідувати, і звалити всю провину на організацію заходів з охорони порядку».

Що трагічні події в Одесі стали результатом добре спланованої провокації, ясно стало майже відразу. Але її справжні дійові особи довго залишалися в тіні. Спочатку вважалося, що на табір проросійських активістів напали футбольні фанати. Але для такої масштабної бійні їх було надто мало. Дмитро Фучеджи пояснює - насправді кістяк нападників склали зовсім інші люди.

Дмитро Фучеджи: «Буквально за два тижні губернатор привіз з майдану і на 12 блокпостів виставили людей з майдану, близько 500 осіб. Решта перебували в Одесі, в таборах, базах відпочинку. Фінансував годування та утримання губернатор».

На думку Фучеджі, саме одеський губернатор Володимир Немировський - після вбивства людей у Будинку профспілок він, до речі, пішов у відставку, - і є один із головних винуватців тієї трагедії.

Дмитро Фучеджи: «Він упродовж двох тижнів проводив наради, і одна вимога - це знести наметове містечко. Я йому кажу - міліція не повинна. Це перша особа, яка причетна і винна до розгону Куликового поля».

Але одноосібно таку акцію губернатор провернути б не зміг. Та й Дмитро Фучеджи впевнений - завдання розігнати табір антимайдану чиновнику ставили згори. І хто саме - також не секрет. Андрій Парубій - колишній комендант київського майдану, сьогодні секретар Ради Національної безпеки та оборони України. Саме йому підпорядковувалися бойовики, яких почали звозити до Одеси ще в квітні. А незадовго до трагедії в місті відзначився і сам Парубій. І не де-небудь, а саме серед своїх підопічних - тих самих бойовиків, яких розставили на блокпостах навколо міста.

Дмитро Фучеджи: «За три дні до розгону Майдану приїжджає Парубій і вручає бронежилети 5-го класу. Вручив бронежилети, провів нараду у військовій частині та в штормі з командирами і сотниками, які приїхали з Києва. Нарада тривала 3,5-4 години».

Тепер стає ясно, чому ще з самого початку в Одесі з'явилися відомості, що в сутичках на вулицях брали участь переодягнені бійці спецпідрозділу «Шторм». Більшість же учасників сутичок і з того, і з іншого боку, судячи з усього, стали мимовільними учасниками провокації. Хтось відкриває стрілянину, з'являються поранені і вбиті з обох сторін, Люди стріляють у відповідь - і ось вже бій триває за своїми власними законами.

Дмитро Фучеджі: «Фанів «Чорноморця» використовували втемну. А ті хлопці, що приїхали з Києва, - головні дійові особи».

І тут неможливо не згадати лютневі події на Майдані, де саме розстріл людей дав поштовх до подій, що призвели у підсумку до перевороту в країні. Невідомі снайпери вели вогонь і по міліції, і по протестувальниках. І те, що стріляли вони з будівлі, яка була під контролем саме Андрія Парубія, на тлі одеських подій аж ніяк не виглядає випадковістю. Зате стає ясно, що неупереджене розслідування події в Будинку профспілок навряд чи можливе. Адже слідство про стрілянину на Майдані фактично призупинилося.

Але відкритим залишається інше питання: чому міліція не запобігла масовій бійні? Чому на місці вуличних сутичок був лише невеликий загін, а більша частина співробітників замість цього охороняла футбольний стадіон? І чому, коли стало ясно, що ситуація виходить з-під контролю, ніхто не віддав потрібних наказів.

Дмитро Фучеджи пояснює - удень 2 травня всіх керівників міліції зібрали на безглузду нараду в прокуратурі, де вони довго залишалися без зв'язку. У той самий час, коли в місті почали розгортатися трагічні події.

Дмитро Фучеджи: «О 12 годині все керівництво главку прибуло на нараду в прокуратуру. Списочно. Нас там протримали десь 3.15. Якщо б перебували на робочих місцях, ми б знали, що з блокпостів зняли людей. Нарада в контексті провокації».

Днями українське МВС неохоче визнало, що події в Одесі були сплановані, але винних, схоже, як і раніше шукають серед тих, хто постраждав у цій бійні. І навряд чи таку тенденцію вдасться переламати, адже чи захоче київська влада викрити сама себе, а в тому, що саме вона стоїть за трагедією 2 травня, у Дмитра Фучеджи сумнівів немає.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

33