Головне управління Міністерства внутрішніх справ у Харківській області просить батьків не допускати випадків участі дітей у масових акціях, повідомили в прес-службі обласного відомства.

Так, є факти втягнення дітей та молоді в акції протесту, масові безлади і хвилювання, які проходять у Києві та інших регіонах країни.

«В окремих випадках підлітки самостійно залишають домівки або навчально-виховні заклади для участі в різних акціях. Це призводить до їх залучення у протиправну діяльність та створює загрозу їхньому життю і здоров'ю»,- йдеться у зверненні.

У документі наголошується, що в деяких областях України вже є прикрі наслідки таких необачних вчинків з боку підлітків.

Так, 20 січня до Чернігівського міськвідділу міліції від батьків надійшло повідомлення про те, що їхній 16-річний син пішов з дому і досі не повернувся.

У результаті проведених міліцією дій було встановлено, що 20 січня розшукуваний був доставлений з Європейської площі Києва у міську клінічну лікарню.

Він був без свідомості, медики виявили у нього закриту черепно-мозкову травму, забій голови, судоми.

Попередньо встановлено, що ці тілесні ушкодження підліток отримав під час масових заворушень, які відбувалися на вулиці Грушевського у Києві.

«Працівники харківської міліції звертаються до всіх батьків і наполегливо рекомендують уважно стежити за дітьми, завжди цікавитися, де, з ким вони проводять час, в якому оточенні знаходяться»,- сказано в повідомленні.

Правоохоронці нагадують, що під час розмови з дітьми варто роз'яснити вимоги чинного законодавства, згідно з якими зараз посилено кримінальну відповідальність, у тому числі неповнолітніх, за участь у масових заворушеннях та акціях протесту, використання з цією метою зброї і легкозаймистих речовин.

У той же час ст. 185-1 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за дії, пов'язані з порушенням встановленого порядку організації і проведення мітингів, вуличних походів і демонстрацій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208