До Нового року залишилися лічені дні, але бажання навести святкову красу встигло втілитися в життя ще не у всіх. Іноді банально не вистачає часу чи натхнення, а буває, що й фантазії.
 
При новорічному оформленні будинку мода диктує свої правила. Щоб влити в традиційні свята свіжий струмінь, дизайнери проявляють справжні дива винахідливості. Про нові тренди майбутнього року дізнавався ForUm.
 
Акцент на незвичайному
 
Живі сосни і ялини вже давно не в моді. Як розповіла ForUm’у екодизайнер майстерні Upcycler Анастасія Костенко, сьогодні люди дедалі більше замислюються над тим, що дерева слід берегти, і підходять до вирішення питання більш креативно.
 
«Зараз у тренді все незвичайне, наприклад, коли ялинка зроблена з тканини або соломи. Іграшки повинні бути оригінальними і красивими. Дуже популярні, наприклад, в'язані або запечені, які пахнуть пряниками».
 
 
 

За словами дизайнера, еко-арт сьогодні користується великим попитом. Розписані пляшки, гірлянди з текстилю, роботи з мішковини, зерна і жерстяних банок додадуть вашому будинку не тільки святковий, але і стильний вигляд. Не варто боятися прикрашати ялинку бубликами, пробками, лампами і старими «бабусиними» іграшками, адже чим нестандартніше - тим краще.
 
Новорічні декорації сучасні дизайнери все частіше роблять із картону, репродукцій відомих художників і старих тканин. Також популярними залишаються колажі зі старих глянцевих журналів, дитячі малюнки.
 

Новим напрямком у декорі можна назвати виготовлення новорічних іграшок із вторинної сировини: пластикових пляшок, яєчних лотків, газет, CD-дисків.
 
 

За словами художника-дизайнера Вероніки Коломієць, також зараз набирає обертів скандинавський стиль - предмети простих форм без вишукувань, світлих, блакитних, синіх тонів, з ефектом старовини і потертості, патини.
 
«Прикладом скандинавського стилю в новорічному декорі можуть стати прості дерев'яні ялинкові іграшки, дерев'яні літери, світильники геометричних форм. Цей стиль перегукується також із сільським і рустикальним стилями, наприклад, вінки з натуральних гілок і шишок з мінімальним декором і максимальним ефектом натуральності. Шишки можна пофарбувати білою фарбою і як акцент додати червоний колір - ягоди горобини».
 

Крім того, як розповіла ForUm’y дизайнер, вже кілька років поспіль на хвилі трендів залишаються в'язані речі. Цікавим рішенням тут можуть стати теплі в'язані чохли для звичайних предметів вітальні: чайника з чашками, ваз, коробок і підставок.
 
Не відстає від трендів і вінтаж. Цього року можна сміливо прикрашати ялинку текстильними іграшками з льону, мережив, стрічок, намистин. А якщо ви шукаєте щось більш оригінальне, згадайте післявоєнну епоху, коли іграшки робили самостійно з вати, клею і фарб, або з двох шарів паперу, на яких малювали картинку, потім зшивали їх і набивали ватою.
 
Та найголовніше в новорічному декорі - утриматися від надмірності.
 
«Велика кількість блискучих деталей у всіх кутках не прикрасить ваш будинок, а навпаки - додасть недоладності. Надмірна кількість дерев'яних брусків змусить гостей запідозрити у вас тартак, а не еко-дизайн. Так що будьте обережні, і не забувайте, що використання контрастних кольорів викликає візуальне роздратування. Якщо вся кімната стане зелено-червона або синьо-помаранчева, це скоро почне діяти на нерви не тільки вам», - радить Вероніка Коломієць.
 
Це вже не модно

Якщо ви ще не в курсі, то подарунки в коробках під ялинкою нині моветон. За словами Вероніки Коломієць, більш оригінально дарувати подарунки, загорнуті в фурошики.
 
«Це стародавнє японське мистецтво складання тканини - береться шматок красивої тканини і на основі простих схем у нього можна загорнути що завгодно - від книги… до пляшки вина».
 
А щоб порадувати дітей, Анастасія Костенко радить насипати солодощі чи невеликі подарунки в декорований чобіт або носок, що висить біля ліжка, а під ялинку покласти карту пошуку новорічних сюрпризів.
 
Ще сьогодні не модно прикрашати ялинку в «радянському» стилі. Дизайнери радять відшукати свою неповторну ідею і робити для декору домівки щось оригінальне своїми руками. Благо Інтернет дозволяє зараз будь-якій людині черпнути ідей. А для того щоб оформити житло в еко-стилі, багато не треба - достатньо сходити в сусідній ліс або парк.
 
Класичні зелено-червоні кольори в новорічному оформленні вже давно поступилися місцем сіро-рожевому, білому, біло-блакитному і бірюзовому. Модним вважається знайти тон або поєднання кольорів і саме в них декорувати всю кімнату і ялинку. Для любителів незвичайного й екстремального так само актуальні темно-синій і чорний кольори.
 
До речі, сьогодні все більше людей відмовляються і від самого новорічного деревця. Адже його без проблем можна замінити, наприклад, веселою гірляндою, що окреслює на стіні ялинковий силует. Також це можна зробити за допомогою гілочок, дроту і прикрасити плоскими паперовими прикрасами.
 
 

«До нас почала надходити мода на адвент-календарі, коли до певної основи кріпляться прикраси з прищіпками або гачками із зазначенням дня місяця. При настанні кожного дня можна відкрити конверт або міні-подарунок, підігріваючи свій новорічний настрій. Якщо є вільна невелика тумба або коробка, можна поставити міні-ялинку, наприклад, вирізану з натурального дерева, зшиту з різнокольорової повсті або зв'язану з ниток. Якщо і тумби немає, можна використати велику гілку ялини або сосни і будь-який конусоподібний предмет, декорований «під ялинку», згідно з вашими смаками і побажаннями», - розповідає Вероніка Коломієць.
 
Звичайний новорічний стіл зі скатертиною і олів'є всім давно приївся. Дизайнери радять вносити «острівці натуральності» й сюди. Наприклад, розставити на столі міні-миски з натуральним мохом, в яких будуть рости гіацинти або крокуси, колір основних прикрас на вашій ялинці. Пірамідки-ялинки з сушених кілець апельсинів, сушених ягід або просто дерев'яних паличок, сполучених між собою, прикрасять стіл в еко-стилі зі скатертиною з льону. Хочете, щоб все блищало - використовуйте атласні стрічки і позолочені шишки, зібрані китицями. Також можна використовувати скляні колби різної товщини і висоти, наповнені камінчиками, скляними кульками, паперовими зірками і сніжинками.
 
Для шанувальників астрології
 
Згідно зі східним календарем, 2014-й - рік Синього Дерев'яного Коня. Тому всім, хто вірить в астрологію, варто знати, що прийдешньому році відповідають синій, блакитний і зелений кольори, які можна сміливо використовувати в декорі будинку. Стихією Коня є вогонь, тому він любить різні прояви оригінальності. Це може бути все що завгодно: прикрашені волоські горіхи або фотографії на ялинці, дерев'яні або керамічні коники, розставлені по всьому будинку, гілочки дерев, прикрашені бісером або паєтками.
 
Також у рік Коня доречно пригадати старі традиції. По-перше, улюбленими ласощами Коня є всілякі солодощі, особливо яблука і цукор, тому він напевно оцінить такі щедрі дари й обов'язково принесе щастя. А по-друге, не тільки на Русі, але й на Сході існує повір'я, що їстівні та солодкі новорічні прикраси приносять господарям будинку успіх і благополуччя.
 
Відштовхуючись від уподобань головного символу року, також не важко здогадатися, що Кінь буде в захват від дерев'яних і солом'яних іграшок, амулетів і сувенірів у вигляді підков. Усе це збігається з модним останнім часом стилем Прованс, головні тенденції якого - простота й елегантність. Колірна гамма новорічної ялинки в цьому випадку повинна складатися з двох-трьох кольорів. Наприклад, іграшки в коричневих відтінках будуть добре поєднуватися з мішурою, намистом або бантами червоного кольору. Що стосується форми прикрас, то найкраще віддати перевагу всіляким конячкам, сніговикам, зіркам і сніжинкам.
 
 

А найбільш незвичайним трендом сезону є прикрашання ялинки не іграшками, а живими квітами. Робиться така прикраса дуже просто - потрібно лише зняти бутон квітки зі стебла і приколоти його до ялинкової голки. Для подібної прикраси найкраще використовувати квіти, які довго не в'януть, наприклад, лілії, фрезії або орхідеї. Також можна спробувати продовжити життя квітковим прикрасам. Для цього потрібно тримати зрізані квіти кілька годин у воді з розчиненим аспірином.
 

Безпека як тренд

Найголовніше, про що не варто забувати під час новорічних свят, - безпека. Тоді вже точно ніщо не зіпсує вам настрій. Державна служба України з надзвичайних ситуацій попереджає українців: далеко не всі сучасні новорічні та ялинкові прикраси безпечні. Більшість сучасних іграшок виготовлені з матеріалів, які при горінні виділяють разом з димом токсичні і дуже небезпечні для здоров'я людей речовини. Безліч пожеж під час свят виникає внаслідок короткого замикання в гірляндах.

Купуючи новорічну продукцію, варто обов'язково вимагати у продавця паспорт підприємства виробника та сертифікат відповідності. Перед вмиканням в електромережу гірлянди, її потрібно обов'язково ретельно перевірити. Ознаками несправності можуть бути нагрів проводів, блимання лампочок, іскріння. У цьому випадку гірлянду необхідно терміново відімкнути від електромережі і більше не використовувати.

Також необхідно звернути увагу на прикрашання ялинки іграшками з паперу, марлі, вати. При попаданні на них іскри або вогню вони миттєво спалахують. Тому набагато безпечніше прикрашати ялинку іграшками зі скла або негорючих матеріалів. Саму ялинку потрібно встановлювати подалі від нагрівальних та опалювальних приладів, на стійкій підставці, і так, щоб вона не заважала вільному пересуванню.

І головне - не забувати, що поблизу ялинки заборонено використовувати будь-який відкритий вогонь: свічки, бенгальські вогні, хлопавки, феєрверки та петарди. Також не варто купувати піротехнічну продукцію без сертифікатів якості.

У випадку загорання ялинки:

- необхідно знеструмити електрогірлянду;

- повалити ялинку на підлогу, щоб полум'я не піднялося вгору і не перекинулося на шпалери та меблі;

- накрити палаючу ялинку щільною тканиною або залити водою;

- викликати пожежну службу по телефону «101».

Незалежно від того, за яким принципом ви будете оформляти будинок у новорічні свята, головне - підійти до справи з душею і розумом, а ще краще - разом з коханими людьми. І тоді чарівна атмосфера урочистості миттєво виникне сама.

Фото Анастасії Костенко і Вероніки Коломієць, а також з сайтів: http://handmadeidea.com.ua, http://milena.mzzhost.com, http://www.emeraldday.com

Анастасія Піка,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

3875