У 2013 році збільшилося державне замовлення на підготовку бакалаврів за напрямами ІТ і сільське господарство, але зменшилося на гуманітарні та суспільні науки. Про це повідомила на прес-конференції директор Центру дослідження суспільства Інна Совсун.

Вона зазначила, що в цьому році скорочення відбулося, фактично, за всіма напрямами: інженерія - на 4,46%, суспільні науки - на 5,54%, гуманітарні науки - на 3,27%, педагогіка - на 4,24%.

У той же час, за її словами, збільшилися показники лише для ІТ - на 3,67%, і сільськогосподарських напрямів - на 1,09%.

Совсун повідомила, що в цілому найбільше місць виділяється на галузі інженерної справи, виробництва та будівництва (36,6 тисячі).

За її словами, найпопулярніші серед абітурієнтів галузі суспільних наук, бізнесу і права займають другу позицію за кількістю наданих державних місць (21 тисяча).

Совсун зазначила, що в Україні існує «типова лише для пострадянських країн подвійна система вступу - за контрактом і на бюджет). На її думку, тому спроба держави формувати ринок праці за рахунок перерозподілу місць держзамовлення є малоефективною, передає «УНІАН».

Совсун підкреслила, що, незважаючи на зменшення кількості бюджетних місць для навчання на суспільно-гуманітарних напрямах, значна кількість абітурієнтів вступає на ці напрями для навчання за контрактом.

Вона зазначила, що в той же час бюджетні місця по малопривабливих природних напрямах залишаються незаповненими.

Совсун також повідомила, що у 2013 році виділено 104 тисячі місць для підготовки за денною формою. За її словами, відповідно до урядової постанови, на наступні роки заплановано подальше зменшення: 99 тисяч у 2014 році і 97 тисяч у 2015 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

395