Екскурсії до зони відчуження потрібно водити з освітньою, пізнавальною метою, показувати наслідки спілкування з мирним атомом. Таку думку висловив у коментарі ForUm'у учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, полковник міліції у відставці Олександр Наумов.

У той же час він розкритикував існуючу практику екскурсій: «А не так, як зараз: людей привезли, вивели на оглядовий майданчик, показали будинок культури «Енергетик» і дитячий майданчик і повернули до Києва».

За словами ліквідатора, в зоні відчуження вже, по суті, існує природний заповідник, в життя якого практично не втручається людина.

«Там величезне поголів'я кабанів, вовки, рисі, велика кількість видів птахів, занесених до Червоної книги», - зазначив він.

Головне питання, на думку Наумова, в тому, як охороняти існуючу там флору і фауну, як організувати там природоохоронну роботу.

«Як зробити так, щоб туди не потрапляли браконьєри і сталкери, які, награвшись у віртуальні ігри, самі не розуміють, куди лізуть. Питання в тому, чи знайдуться необхідні кошти» - зазначив ліквідатор.

Він нагадав, що після аварії 1986 року було збудовано огорожу 30-кілометрової, 10-кілометрової зони і по периметру Прип'яті. Але з часом дерев'яні стовпчики, оточені дротом, згнили, огорожа обвалилася.

«Раніше всі будинки в Прип'яті були під сигналізацією. Зону відчуження контролював батальйон охорони, підрозділи міліції. Зараз всього цього немає. І питання в тому, як сьогодні знову взяти ситуацію під контроль, якщо вже ми говоримо про заповідник», - розповів Наумов.

«Ми часто чуємо про хороші ініціативи, але навіть хороші ідеї у нас дуже часто стопоряться на етапі їх втілення в життя, так що побачимо, що з цього вийде», резюмував він.

Нагадаємо, міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков заявив, що на території Чорнобильської зони відчуження можливе створення біосферного заповідника.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238