Лідер лівоцентристського блоку П'єр Луїджі Берсані заявляє, що після виборів, які закінчилися політичним глухим кутом, Італія опинилася у «драматичній ситуації».

Побоювання, що тупикова ситуація призведе до подальшого загострення кризи єврозони, негативно вплинули на котирування акцій європейських і американських компаній, а також на курс євро. Однак Берсані, чия коаліція завоювала нехай невелику, але більшість місць в парламенті, так і не назвав, кого б він волів бачити своїм партнером в уряді. Він заявив, що всі політичні партії повинні взяти на себе відповідальність за країну.

Сільвіо Берлусконі, який очолює правоцентристські сили, заявив раніше, що нових виборів треба постаратися уникнути, і закликав політиків не поспішати з висновками. На думку оглядачів, це може означати, що він розглядає можливість створення досить непривабливого союзу зі своїми опонентами із лівоцентристського блоку, передає «ВВС».

Інші європейські країни закликали італійських політиків якомога швидше створити стабільний уряд. Франція і Німеччина настійно рекомендують Риму продовжити курс реформ, а Іспанія вважає результати голосування «стрибком у нікуди».

У своєму першому виступі після виборів, що пройшли в неділю і понеділок, Берсані сказав: «Ми усвідомлюємо, що опинилися в драматичній ситуації, ми розуміємо, з якими ризиками стикається Італія». Очолюваний ним лівоцентристський блок переміг з невеликою перевагою у нижній палаті парламенту, проте не зумів набрати більшості місць у сенаті. Для керівництва країною необхідна перемога в обох палатах.

Протестний Рух п'яти зірок на чолі з коміком Беппе Грілло отримав на виборах 25% голосів, проте центристський блок на чолі з нинішнім прем'єр-міністром Маріо Монті опинився всього лише на четвертому місці, набравши близько 10%.

В результаті виборів, що проходили на тлі глибокої рецесії і жорстких заходів економії, два основних політичних блоки набрали майже однакову кількість голосів. За даними міністерства внутрішніх справ Італії, перемогу визначив мінімальний розрив, що склав менше 1% в обох палатах парламенту.

Блок, який переміг, автоматично вважається таким, що отримав більшість у нижній палаті, однак це правило не поширюється на верхню палату - сенат, де місця розподіляються за регіональним принципом, і цей розподіл може не збігатися з результатами національного голосування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238