Російські вчені виявили в районі озера Чебаркуль фрагменти метеорита, що впав вранці 15 лютого під Челябінськом, їх позаземна природа підтверджена хімічними дослідженнями, повідомив член комітету РАН з метеоритів Віктор Гроховський з Уральського федерального університету.

За повідомленням ГУМВС по Челябінській області, близько семи уламків об'єкта, що вибухнув у небі, розлетілися в різні боки. Один з них впав в озеро Чебаркуль, утворивши ополонку діаметром близько восьми метрів. Навколо ополонки були зібрані дрібні уламки чорної твердої речовини, що нагадує осколки скельної породи, розміром 0,5-1 сантиметр, які були передані на експертизу. Доступ сторонніх на місце події був обмежений. У Челябінськ відправилася експедиція зі співробітників Уральського університету, якій комітет з метеоритів доручив відшукати уламки метеорита.

«Ми буквально щойно закінчили дослідження, ми підтверджуємо, що частинки речовини, знайдені нашою експедицією (УрФУ) в районі озера Чебаркуль, дійсно мають метеоритну природу. Це кам'яний метеорит, звичайний хондрит, ми діагностували всі типові мінерали, які там є - і металеве залізо, і олівін, і сульфіт. Його доставили пізно, 53 частинки вони привезли, вони невеликі, але всі вони мають метеоритну природу, і кора плавлення є», - сказав Гроховський.

Вміст металевих частинок перевищує 8%, уточнив він. Хімічний аналіз проводився в лабораторії університетського науково-освітнього центру «Нанотех», розповів Гроховський. Фахівець додав, що для реєстрації нового метеорита в міжнародному каталозі буде зроблений більш повний хімічний аналіз. У каталозі він отримає позначення «метеорит Чебаркуль», повідомляє РІА «Новини».


Гроховський також розповів, що безпосередньо до ополонки експертів не допустили. «Незважаючи на те, що хлопці (члени експедиції) виїжджали з листом, з повноваженнями від комітету з метеоритів, їх не пустили до ополонки. Вони назбирали на снігу частинки. Там було оточення, але загалом зрозуміло, що там в ополонці лежить метеорит», - сказав Гроховський.
 
 

НП з падінням метеорита торкнулася жителів Тюменської, Курганської, Свердловської областей, а також північних територій Казахстану. Основні пошкодження були зафіксовані в Челябінській області, в багатьох будівлях вибито скло. Постраждали більше 1 тисячі осіб, з них було госпіталізовано 52 людини. Частково зруйновано зовнішнє скління в 4,715 тис. будинків, з них 3,724 тисячі житлових будинків, де проживають 100 тисяч сімей. Попередній матеріальний збиток оцінюється в 1 мільярд рублів.

17 лютого повідомлялося, що російські рятувальники МНС, які обстежували озеро Чебаркуль в Челябінській області, куди, імовірно, впав метеорит, ніяких уламків на дні не виявили.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

476