Сьогодні на Личаківському цвинтарі у Львові поховали відомого українського дисидента, правозахисника, політв'язня, громадського діяча, почесного громадянина міста Михайла Гориня.

 

Прощання з Горинем відбулося у церкві Святої Трійці, поховали його на 67-му полі почесних поховань на Личаківському цвинтарі, в останню путь його проводжали близько 2 тисяч осіб. Попрощатися з Горинем прийшли його соратники, народні депутати України нинішнього і попередніх скликань, представники обласних та міських органів влади, громадськості, політичних партій, повідомляє «УНІАН».

 
У зв'язку з похороном Гориня сьогодні у Львові на будівлі Ратуші та інших органів місцевого самоврядування приспущені Державні прапори України.

 
Нагадаємо, Горинь помер вночі 13 січня на 83-му році життя.

Він народився 17 червня 1930 року у селі Книсело Жидачівського району Львівської області. Його батько керував сільською «Просвітою» і районною організацією ОУН, за що і був репресований польською владою. У грудні 1944 р. Михайло разом з матір'ю депортований радянською владою до Сибіру, ​​ і по шляху в заслання їм вдалося втекти. Після втечі сім'я легалізувалася у Ходорові, де Михайло пішов працювати на завод. З 1949 по 1955 рр. навчався на відділенні логіки і філософії Львівського університету.

Активний шістдесятник, у 1962 р. налагодив контакти з Іваном Світличним, Іваном Дзюбою, Іваном Драчем та іншими. Організовував розповсюдження видаваної за кордоном політичної літератури та самвидаву.

У серпні 1965 р. заарештований за звинуваченням у проведенні антирадянської агітації і пропаганди, а у квітні 1966 р. засуджений до шести років таборів суворого режиму. Покарання відбував у Мордовії.

Звільнився Горинь у 1971 р., а у серпні в 1978 р. разом з В'ячеславом Чорноволом відновив журнал «Український вісник», який Чорновіл, Михайло Косів та Ярослав Кендзьор почали видавати у 1970 р.

Крім того, Горинь бере активну участь у діяльності Української Гельсінкської групи.

3 грудня 1981 р. Горинь знову заарештований, а 25 червня цього ж року засуджений за «антирадянську агітацію і пропаганду та відмову дати свідчення у справі Івана Кандиби» до 10 років позбавлення волі в таборах особливо суворого режиму і до 5 років заслання. Помилуваний у 1987 р., реабілітований у 1990 р.

З 1989 р. працював в оргкомітеті Народного Руху України за перебудову в Києві. На Установчому з'їзді НРУ, який відбувся 8-10 вересня, обраний головою секретаріату партії. У 1990 р. обраний депутатом Верховної Ради УРСР, працював у Комісії з питань суверенітету, очолював комісію національних меншин.

19 травня 2000 р. обраний головою Української Всесвітньої Координаційної Ради.

Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня, Орденом Свободи (2009 р.) та ін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

412