Не лише киянам, а й усій Україні загрожує техногенна та екологічна катастрофа, якщо найближчим часом не провести реконструкцію Бортницької станції аерації, б'ють на сполох у «Київводоканалі», пише «Сьогодні».

«Бортницька станція - це три блоки очищення, - розповіла Вікторія Яковлєва, радник голови правління з інформаційної політики «Київводоканалу». - Три лінії очистки, які вводились в експлуатацію у різні роки, зі зростання потреби міста у воді».

На сьогоднішній день технічний стан БСА - критичний, її системи - вкрай зношені, а реконструкція найближчим часом - просто необхідна.

«Якщо розглядати категорії «відмінну», «хорошу», «задовільну» і «незадовільну», так стан, напевно, вже більше незадовільний, - підтверджує слова Яковлевої директор Бортницької станції Володимир Бражник. - Проблема дуже велика. І для міста, і для станції».

За його словами, найголовніші аспекти проблеми - це максимальна зношеність обладнання блоків, особливо першого і другого, а також - мулові поля. «Там у нас накопичено вже понад 10 млн кубометрів опадів, і це - дуже велика проблема підприємства», - сказав він.

Якщо системи Бортницької станції відмовлять, жителі столиці будуть сидіти без води.

«Постачання води у місті буде мінімальним, водоспоживання буде обмежене до рівня так званої «екологічної броні», - розповідає Яковлєва. - Стоки також нікуди буде приймати, адже у нас тільки одна станція». БСА - це дійсно єдина очисна споруда Києва, у той час як столиці інших держав мають по кілька подібних споруд.

«Аварія на станції загрожує Києву тим, що буде обмежено водопостачання міста. Вода подаватиметься за графіком», - додав Бражник.

Однак не тільки у Києва будуть проблеми, якщо на станції щось піде не так. У «Водоканалі» кажуть, що відмова її систем чревата повною екологічною катастрофою для всієї країни.

«Якщо буде заражена річка Дніпро, то це вже техногенна катастрофа, - зазначила Яковлєва. - У зв'язку з тим, що Київ розташований вище за течією, вся територія України, яка використовує воду із Дніпра, потрапить під загрозу екологічного забруднення».

При цьому як у «Київводоканалі», так і на Бортницькій станції вважають, що станція може відмовити практично у будь-який момент. «Ось у цьому році, у січні місяці, була велика аварія на колекторі. Це може повторитися у будь-який момент в іншому місці», - сказав директор БСА.

Аварія, яка сталася вночі 17 січня цього року, трапилася з причини провалу на самопливному Лівобережному колекторі. Розмір ями склав 10 на 10 метрів, а глибина - 8 метрів. Тоді у «Київводоканалі» зазначили, що неодноразово інформували про катастрофічну ситуацію на станції та необхідність її модернізації.

«Ми справляємося з ситуацією, але зможемо протриматися максимум ще рік-два», - додала Яковлєва.

Необхідно реконструювати всі три блоки станції одночасно, а для цього потрібна величезна сума - 5 мільярдів гривень. Однак на даний момент немає комплексного проекту реконструкції.

«Реконструкція станції вимагає величезних витрат, - сказала вона. - Для того щоб реконструювати таку велику станцію, потрібно щоб був проект. Але досі повного проекту реконструкції Бортницької станції немає».

Місто виділити таку суму не може тому, що її просто немає у жодному міському бюджеті, вважає Яковлєва. «Місто не потягне таких грошей. Ми вважаємо, що це має виділити уряд», - говорить вона.

«Тут треба вже йти, напевно, «з шапкою по світу», адже необхідно 5 мільярдів гривень, - зазначив Бражник. - Таких грошей ні в кого немає. Тому, хто буде їх виділяти, це важке запитання».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

382