Літак АТР-72 вже у небі, але через витік пального не може летіти далі. Він не долетить навіть до запасного аеродрому. Сідати потрібно в аеропорту «Київ» (Жуляни), але там відключили електроенергію. Як можна посадити в таких умовах повітряне судно з кількома десятками пасажирів на борту, дізнавався кореспондент ForUm'у під час навчань в аеропорту «Жуляни».
 
 
 
За легендою, у літака стався витік пального або інша НП, через яку йому терміново потрібно сісти в аеропорту. А в «Жулянах» у цей момент відключили світло. Злітно-посадкова смуга не освітлена, тому пілот не бачить, куди садити літак. Варто зазначити, що сам аеропорт знаходиться на території міста, неподалік житлові будинки... Щодоби над Києвому різних напрямах пролітають 300-400 літаків. Щоб уникнути ймовірної трагедії, яку може викликати як людський фактор, так і технічна несправність, посадити повітряне судно потрібно тільки в межах посадкової смуги. У денний час пілот її може побачити навіть з великої висоти. Але якщо така ситуація виникне вночі, аварійно-рятувальній службі «Жулян» доведетьсяу лічені хвилини освітити і приготувати смуги для посадки літака.
 
 

«Головна мета цієї авіаційної події - злагоджена робота аварійно-рятувальної команди в умовах відмови світлосигнального обладнання злітної смуги аеродрому через перебійу подачі електроенергії на трансформаторні підстанції аеропорту. У результаті навчань ми побачили, що рятувальна команда і пожежний розрахунок виконали наступні роботи: вручну освітили торець злітно-посадкової смуги відкритим вогнем, бічні вогні смуги також були підсвічені вогнем і прожекторами переносного дизель-генератора, освітили зону знака посадки повітряного судна, щоб пілот знав,у якому місці потрібно випускати шасі. Ці заходи дали можливість командиру судна, що здійснював аварійну посадку, візуально визначити торець смуги і зону посадки. Пожежна машинавкрила смугупіною, щоб уникнути можливого займання, адже від шасі можуть летіти іскри», - розповів генеральний директор ТОВ «Майстер-Авіа» Олександр Яковець.
 
 
 
 

За його словами, згідно з легендою, судно успішнозробило аварійну посадку в умовах темряви і непрацюючої світлосигнальної системи через відсутнє електроживлення. Після чого смугу вимили від піни, і аеропорт повернувся в штатний режим. А аварійно-рятувальна команда у складі пожежників, команди рятувальників, техніків, водіїв, лікарів, перевізників та міліціонерів, врятувавши літак і людські життя, відправилася закінчувати свою чергову зміну. Щодоби в аеропорту чергує 36 людей на випадок якоїсь НП.


 
Поки проблем з відключенням світла в аеропорту «Жуляни» не виникає, але готовим потрібно бути до всього. «Ми знаємо свої тонкі моменти. Є маленька ймовірність, що таке може статися, тому і відпрацьовуємо злагодженість дій. Відпрацьовуємо тому, що аеропорт завершив реконструкцію практично всіх об'єктів, за винятком зовнішніх інженерних мереж, в тому числі і енергозабезпечення. Є проблема з фінансуванням у цьому плані. Міська влада вже заплатила 35 млн грн (за 2010-2012 рік). З 52 млн на реконструкцію аеропорту «Жуляни» за 3 роки реалізовано 35 млн. Тобто нам винні ще 17 млн грн. Уже вересень, але коштів поки немає. Тому у нас є прохання до київської влади - дофінансувати цей проект і увійти в зиму з новими мережами», - попросив він.
 
 
Навчання проводилися без літака АТР-72, який за легендою повернувся в аеропорт, тому що у «Жулян» немає своїх повітряних суден. «Це літаки приватних авіакомпаній. Не секрет, що у нас тільки одна державна авіакомпанія - «Україна». Вартість літака сягає 60 млн доларів, тому навіть на незначні подряпини господарі суден дивляться негативно», - розповів генеральний директор ТОВ «Майстер-Авіа». За його словами, аеропорт повертається до нормальної роботи через 8 хвилин після закінчення таких навчань.У реальній ситуації це залежатиме від характеру посадки, адже аеропорт планує збільшувати пасажиропотік.
 

«До жовтня ми плануємо довести пасажиропотік до 600 тис., а станом на кінець року, за оптимістичними прогнозами, до 900-920 тис. 80% складають міжнародні перевезення», - повідомив гендиректор аеропорту «Жуляни» Олександр Нестеренко, додавши, що такі масштабні навчання проводяться вперше за 7 років його роботи. Головна причина їх відсутності - невеликий пасажиропотік,у порівнянні з тим же «Борисполем», і, як наслідок, - брак власних коштів. «Ще 1,5-2 роки тому у нас просто не було грошей, щоб провести подібні навчання. Зараз фінансове становище підприємства поліпшується», - зазначає він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

579