29 серпня на ForUm'і відбулася онлайн-конференція із заступником голови Центральної виборчої комісії України Андрієм Магерою. У ході спілкування з нашими читачами Андрій Йосипович розповів про своє бачення виборчого процесу, про те, як протистояти фальсифікаціям, а також про багато іншого. Пропонуємо вам текст конференції:

Олена: Шановний Андрію Йосоповичу, наша країна взагалі здатна вибирати, я маю на увазі електорат?

– Це залежить від рівня політичної культури виборців. Я не вважаю, що кілограм гречки чи отримані від кандидата 50 гривень повинні бути визначальними для виборця під час голосування. Хочу наголосити на тому, що, як би вас не переконували у зворотньому, таємницю вашого голосування ніхто не зможе розкрити.

Ирина: Как вы считаете, с каждыми новыми выборами избирательный процесс становится прозрачнее? Демократичнее? Или мы катимся по наклонной?

– Дякую за цікаве запитання. На мою думку, найбільш чесними і справедливими були парламентські вибори 2006-2007 рр. Як буде цього разу, покаже час. Це все залежатиме не лише від влади, але і від нас з вами, від суспільства загалом.

Лисовская: Андрей, у вас есть доступ к личной информации обо всех кандидатах. Скажите, много ли среди них олигархов и простых людей, из народа. Каково это соотношение?

– У процентному відношенні, на жаль, не зможу надати таку статистику, оскільки для цього необхідно провести відповідне дослідження, але, без сумніву, серед кандидатів є як мільйонери, так і люди дуже скромного достатку.

Володимир: Андрію, вас звинуватили в тому, що ви знали про відсутність Сацюка в Україні, але не попередили про це інших членів ЦВК. Але ж про відсутність Сацюка в Україні у ЗМІ писали неодноразово. То як ви, людина, яка, на мою думку, цікавиться політичним життям України, не знали про це? Вам не здається це дивним?

– Хочу наголосити на тому, що будь-які документи, які стосуються будь-якого кандидата у нардепи, є доступними для членів ЦВК та відповідних працівників секретаріату, тому я не погоджуюсь із тезою про те, що інші члени ЦВК про це не знали.

Чинний закон про вибори народних депутатів України не передбачає для ЦВК механізму перевірки відомостей щодо кандидатів у нардепи. Ви чудово розумієте, що проживання де-факто і проживання де-юре – це не зовсім одне і те саме. У цьому зв’язку я раджу вам почитати рішення Європейського суду з прав людини у справі Мельниченка 2004 року.

Назар: Как думаете, станет ли ВАСУ на вашу сторону? Если нет, то вам грозит отставка? Боитесь ли потерять эту должность?

– В законі про ЦВК існують підстави для дострокового припинення повноважень члена ЦВК. Якщо Президент України вважатиме, що є відповідні підстави, ви вправі звернутися до Верховної Ради з відповідним поданням.

Мені 38 років, тому за посаду я не тримаюсь. Незамінних людей не буває.

Розалія Миколаївна: Андрію Йосиповичу, дозвольте 2 запитання:
– Наскільки ймовірно, що у Центрвиборчкомі відбудуться кадрові зміни під час виборчого процесу?
– Ви оскаржили вже рішення суду?

– Це залежить від двох органів влади – Президента і Верховної Ради.

– Відповідно до КАС України (ст. 177), рішення ВАСУ є остаточними і оскарженню не підлягають, в тому числі в касаційному порядку. В апеляційному порядку мною були оскаржені рішення суду першої інстанції, і всі три рішення ВАСУ були не на мою користь. До речі, всі три судові справи слухала одна і та ж колегія трьох суддів.

Мир: Здравствуйте! Чем, по вашему мнению, отличаются эти выборы от предыдущих? Есть какие-то новшества в поведении кандидатов, предвыборных технологиях? И в работе ЦИК, конечно.

– Зміна виборчої системи з пропорційної на пропорційно-мажоритарну додала чимало труднощів для організаторів виборчого процесу. Взяти хоча б до уваги питання реєстрації кандидатів у мажоритарних округах. На відміну від виборів президента 2010 року, перший місяць виборчого процесу 2012 року видався складним, в тому числі і в організаційному плані. Я вже не кажу про додаткові «емоційні нашарування», що виникли внаслідок появи суперечливих між собою рішень судових органів.

ПанКоцький: Скажіть, а тепер всі протоколи вести будуть тільки державною чи і регіональною? Чи треба буде дублювати документи двома мовами? Одним словом, якою мовою буде працювати центральна, окружна, дільнична комісії?

– Згідно з законом, протоколи, бюлетені та інши виборчі документи можуть містити інформацію лише державною мовою.

Роман: Сколько будут стоить Украине эти выборы? Каковы главные статьи затрат?

– Як відомо, загальний кошторис видатків на проведення виборів складає трохи більше 1 млрд 200 млн грн. Видатки на відеоспостереження складають приблизно 1 млрд грн. Як і раніше, понад 80% усіх видатків на проведення виборчого процесу становлять витрати на заробітну плату членів ОВК та ДВК.

Тандем: За Вашою оцінкою, скільки приблизно коштує електоральна кампанія одного мажоритарного кандидата? Як ця цифра різниться залежно від регіону?

– На жаль, не зможу вам назвати конкретну цифру, оскільки, по-перше, не займався відповідним аналізом, по-друге, цифри, які озвучують експерти, істотно різняться між собою.

Орест: Чимало говорилося про встановлення веб-камер на дільницях. Чи буде це реалізовано? Що це дасть і скільки коштує проект?

– ЦВК створить усі залежні від неї умови для виконання вимог відповідного закону. Про ефективність відеоспостереження на виборчих дільницях я вже висловлювався не раз – вважаю її низькою.

Саша, Киев: Видеонаблюдение на участках стоило налогоплательщикам огромных денег. Может, есть другие, более действенные средства против фальсификаций, на которые стоило пустить эти деньги?

– На мою думку, в сучасних умовах найбільш дієвими засобами проти фальсифікацій мають бути: механізм формування ОВК і ДВК на партійній основі, наявність на виборчих дільницях спостерігачів, у тому числі міжнародних, і, безумовно, сильна, незалежна судова гілка влади.

Виктор: Если кандидат в народные депутаты в своей декларации сообщил, что он положил в банк 100 миллионов гривен в2011 году при доходе своей семьи всего в один и не сообщил, откуда эти деньги у него появились, – это нарушение законов?И какие за это санкции?

– Це цікаве запитання в першу чергу для органів Податкової служби, але подібна інформація не є і не може будти підставою для скасування реєстрації кандидата.

Гражданин: Обычно государство выделяет определенные деньги на предвыборные кампании партий и блоков. Сколько выделялось сейчас? Есть ли какой-то контроль за использованием таких государственных средств?

– Видатки Держбюджету на фінансування передвиборної агітації кандидатів у депутати становлять 108 млн грн. Звісно, існує жорсткий контроль за витрачанням кожної гривні, і це стосується не лише питання фінансування передвиборної агітації.

Феня: Скажите, как ЦИК борется с грязными технологиями: каруселями и прочим? Удалось приструнить тех, кто играет грязно?

– ЦВК зі свого боку вживатиме все можливе для того, аби спрямувати діяльність ОВК і ДВК на неухильне виконання вимог закону. Стверджувати про те, що порушеннь не може бути в принципі, я не берусь, хоча б з однієї простої причини – людського фактору.

Надин: Какую опасность на выборах несут в себе кандидаты-клоны? Не секрет, что это делается для фальсификаций.

– Хоча з формальної точки зору дії таких осіб начебто не порушують вимоги закону, проте зміна прізвища, імені напредодні виборчого процесу з метою участі у виборах здатна ввести в оману виборців щодо їх вибору. Тут питання відкрите для дискусій експертів.

Максим: Депутат міської ради, який пройшов туди за партійним списком Народного Руху України, зараз балотується у Верховну Раду України від партії Кличка «УДАР». Чи правомірні дії окружної комісії, яка реєструє таких кандидатів-перебіжчиків?

– На відміну від членів ЦВК, члени ОВК та ДВК можуть бути членами партій, і не обовязково тих, які запропонували їх до складу ОВК чи ДВК.

Володимир: Андрію, вже відомі випадки, коли владу в окружних виборчкомах представники малих партій передали на користь Партії регіонів. Наприклад, подібну ситуацію спостерігачі вже зафіксували у Харкові. Чи не призведуть результати жеребкування складів ОВК до того, що «партія влади» візьме під свій контроль ще не один окружний виборчком?

– Особисто мені теж не подобається положення закону щодо формування ОВК всіма без винятку партіями, які висунули кандидатів. Зокрема, на мою думку, законодавцеві не варто було наділяти таким правом політичні партії, які не висунули список у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Зокрема, ми б сьогодні мали не 81 партію – учасника жеребкування, а лише 22. Але це питання до прийняття закону про вибори, який, як відомо, не проходив стадію постатейного, другого, читання.

Вадим Лубчак, «День» : На Херсонщині не можуть знайти голів ОВК №182 та №186 –призначили 75-літнього чоловіка та 20-літню дівчину. 3-денний термін після створення комісії спливає. Голови ОВК, за законом, не зібрали комісії.Чи назвете цей приклад ілюстрацією абсурдності виборчого законодавства, коли випадкових людей – 20-річних дівчат –призначають очолювати ОВК. Як вийти з патової ситуації, коли обрані голови ОВК не проживають у регіонах, де розташовані ОВК, тому масово відмовляються від посад? Як взагалі це оцінювати?

– Це, власне, та ситуація, яку я вже коментував. Нагадаю, що за законом партія, яка висунула лише одного кандидата-мажоритарника, має право пропонувати кандидатури до складу всіх 225 ОВК і в тому числі має право на пропорційне представлення зазначених членів комісій на керівних посадах. Лише для довідки: аж 25 політичних партій висунули лише одного кандидата в мажоритарному окрузі. Висновки робіть самі.

Дарра Опушкина: Когда, по вашему мнению, должны быть проведены выборы мэра Киева? Столько мнений...

– Я вже з цього приводу висловлював свою позицію, і на жаль, ці вибори не були проведені у 2012 році. В будь-якому разі рішення щодо призначення місцевих виборів приймає не ЦВК, а ВР. Відповідні пропозиції щодо фінансування таких виборів ЦВК подала вже давно.

Снап: Пане Андрію, добрий день! Восени голова ЦВК іде у відставку. На ваш погляд, хто міг би зайняти його місце?

– Справді, у травні 2013 року голові ЦВК виповнюється 65 років. Безумовно, місце голови ЦВК обійме хтось із членів ЦВК. Хто саме – буде вирішувати комісія.

Лариса: Андрей, здравствуйте! ЦИК – пожалуй, единственная структура, в которой примерно с 2004 года практически не меняется состав, за исключением ее главы. Скажите, Вы лично или Ваши коллеги ощущаете давление с приходом к власти новых политических сил?

– ЦВК не існує у вакуумі. Безумовно, тиск в тій чи іншій формі присутній, але питання в іншому – щоб це не переходило дозволені межі. Загалом вважаю, що тиск громадянського суспільства в роботі того чи іншого органу – це позитивне явище.

Из Одессы: Как проголосовать человеку, который не может выйти из дома (по состоянию здоровья)?

– Необхідно розділяти дві речі: постійну і тимчасову нездатність самостійно пересуватись. Якщо така нездатність постійна, то жодної заяви такому виборцеві писати не потрібно, до нього додому прийдуть цлени ДВК із виборчим бюлетенем. Що стосується тимчасової нездатності, то необхідно подати заяву такого виборця до ДВК, разом із медичною довідкою про необхідність голосування такого виборця вдома.

Сан Саныч: По работе уезжаю в Москву на осень. На выборы вырваться в Украину не смогу. А проголосовать хотелось бы. Подскажите, что мне делать. Спасибо.

– Для цого вам потрібно стати на консульский облік у консульскому відділі Посольства України в РФ у Москві. Гадаю, це зніме абсолютно всі питання, тим більше часу більш ніж достатньо.

Юрий: Правда ли, что количество бюллетеней, которые печатают на выборы,– это «тайна за семью печатями»? И делается это для того, чтобы была возможность фальсифицировать выборы? Если нет, то сколько бюллетеней будет напечатано для проведения выборов-2012?

Виборчі бюлетені на всі загальнонаціональні вибори виготовляє державне підприємство «Поліграфкомбінат «Україна». Кількість виборчих бюлетенів залежить від кількості виборців на окремо взятій дільниці, зокрема з урахуванням 0,5% запасу. Зверніть увагу, що за останні 8 років жодного разу не поставало питання щодо фальшивих виборчих бюлетенів. Звісно, різних ситуацій виключати на 100% не можна, але для цього існують заходи контролю, як державного, так і громадського.

Виталий из Черкасс: Если мне предложат деньги за то, чтобы я проголосовал за кандидата X, что делать в такой ситуации? Куда обращаться? Кому жаловаться? Или стоит взять деньги, ведь на итог выборов это вряд ли повлияет...

– Хочу наголосити на тому, що Ви вільні у своєму виборі – за якого кандидата голосувати, і будь-які додаткові умови, про які ви згадуєте, не мають ніякого значення щодо вашого вибору. Простіше кажучи, ви нікому нічого не винні.

Галина: Возможен ли вариант, что результаты выборов будут массово обжалованы в суде? Депутатами и простыми гражданами?

– У нас у суспільстві вже склалася певна традиція, коли результати будь-яких виборів оскаржуються в суді.

Алексей: Если бы вы лично могли изменить что-то в избирательной системе, то что изменили бы? Что позаимствовали бы из избирательных систем США или Европы, к примеру? Спасибо за ответ!

– Особисто вважаю, що Україні варто повернутись до пропорційної виборчої системи, але не в тому закритому вигляді, в якому вона була раніше. Переконаний, що рано чи пізно, але Україна запровадить пропорційну виборчу систему із регіональними відкритими списками. Така виборча система є найменш корупціоногенною з усіх існуючих у сучасних умовах. Крім того, така виборча система організаційно зміцнить політичні партії. Спонукатиме їх бути більш відповідальними перед виборцями і призведе до політичної структуризації суспільства, в хорошому сенсі цього слова.

Сергій: Доброго дня, Андірю! Насамперед, хотілось би подякувати Вам за Вашу професійну роботу. Зараз йде багато розмов про можливі фальсифікації. Скажіть, у нинішній ситуацїї чи може пересічний громадянин реально допомогти їх недопущенню, зареєструвавшись як спостерігач чи якимось іншим чином? Дякую за відповідь.

– Безумовно, кожен громадянин України може зареєструватись офіційним спостерігачем від того чи іншого кандидата, але як мінімум потрібно прийти на виборчу дільницю в день голосування і проголосувати, заповнивши виборчий бюлетень. Повірте, результати виборів вирішуються не дискусіями у соцмережах і не суцільним абсентеїзмом (відмовою голосувати за будь-кого), а свідомою громадянською позицією. Ідеальних кандидатів не буває, але, як сказав один із мудреців: «Завдання держави – не встановити Рай на Землі, воно полягає в тому, щоби не допустити пекла».

Рух: Раніше Вас часто пов'язували з опозиційними силами. Ну, нібито виїх підтримуєте і все таке інше. Чи насправді ви симпатизуєте опозиції? У яку партію Ви би вступили, якби мали можливість?

– Безумовно, у мене, як у громадянина, який на кожних виборах бере участь у голосуванні, є свої політичні симпатії. Проте члену ЦВК не етично висловлювати їх публічно. На відміну від часів комуністичного Радянського Союзу, у наших виборців є право вибору, і я закликаю цим правом скористатись.

Магістр права: Андрію, як стати заслуженим юристом України? Дякую.

– Чесно кажучи, з огляду на те, яка кількість заслужених юристів є в нашій країні, останнім часом взагалі намагаюсь приховувати цей факт у своїй біографії.

Я: Скажіть, будьласка, чи часто ви буваєте вдома на Львівщині?

– Разів 7-8 на рік. Вважаю, що це не часто.

WWW: Расскажите немного о своей личной жизни, пожалуйста) Вы женаты?

– Так, одружений. Виховуємо з дружиною доньку. Багато читаю, подорожую, у вільний час граю в теніс. Щоправда, вільного часу зараз майже немає.

Сергей, Мариуполь: Андрей, спасибо вам за активную жизненную позицию, Вас часто видно по телевизору и интересно слушать. Какой Вы видите свою карьеру в дальнейшем? Чем бы Вы занимались, если бы не работали в ЦИК? Чем хотелось бы заниматься?

– Загалом, мені цікаві питання Конституційного права, зокрема реалізації громадянських і політичних прав громадян. Гадаю, питання правозахисту є актуальним у нашому суспільстві.

Lane: У якому режимі працює ЦВК під час виборів? Скільки годин ви та ваші колеги проводите на роботі? Спати вдається?)

– Під час виборчого процессу про восьмигодинний робочий день говорити не доводиться. Працюємо і 10-12 годин на добу. Відтак більшу частину часу я та мої колеги проводимо на роботі. Що стосується мене особисто, то з початку виборчого процесу у мене ще не було вихідного дня. Сплю міцно).

Уляна: Чи доводилося Вам стикатися з компроматом на Вас чи іншими брудними засобами впливу? Як боролися?

– Певні спроби були, проте, гадаю, наші громадяни мають голову на своїх плечах, щоб зрозуміти, хто є хто і кому це вигідно.

Користуючись нагодою, хочу подякувати читачам за підтримку та активну життєву позицію. Окрема подяка ForUm 'у за надану можливість висловити свої позиції з актуальних питаннь. Залишаюсь на звязку. Щиро Ваш.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

890