Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко вважає, що закон про Кабінет Міністрів дотепер не надрукований в газетах «Урядовій кур’єр» і «Голос України» тому, що продовжуються приховані переговори про можливі шляхи і форми компромісу і виходу із ситуації, що склалася. Про це він заявив в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту ForUm’у.

«Мороз не хоче ризикувати, починаючи нову політичну, правову війну. Він розуміє, що вона може мати глобальні, непередбачувані, можливо, катастрофічні наслідки. Тому, швидше все, останні дні йдуть напружені кулуарні переговори», - пояснив політолог.

Він нагадав, що прем'єр-міністр України Віктор Янукович свою позицію щодо набрання чинності законом про Кабмін висловив. На думку Фесенка, можливо, після повернення Голови уряду з Давоса і підключенню до переговорів представників Кабміну, «переговорний процес зрушить з мертвої точки».

Політолог вважає, що найбільш зацікавлена сторона в пошуку компромісу – це спікер парламенту Олександр Мороз, тому що «в умовах чергового витка протистояння в першу чергу програє він, оскільки він втрачає вплив на ситуацію».

Фесенко не думає, що буде сприйнята позиція Президента України Віктора Ющенка – почати розгляд закону з нуля, «оскільки це не прийнятно». «Те, що було накладено вето на нову редакцію закону, не зовсім коректно з правового погляду. Все-таки йшлося про технічну помилку, і президентська сторона цим скористалася. Але для Президента не прийнятна і позиція уряду, що закон повинен бути підписаний, і тільки потім розглядатимуться можливі поправки. Але всі ж розуміють, що в умовах, коли у Президента немає більшості у ВР, жодна його поправка просто не пройде. Тому зараз найголовніше – пошук формули виходу із ситуації», - зазначив він.

Раніше ForUm повідомляв, що сьогодні газети «Урядовій кур’єр» і «Голос України» знову вийшли без тексту Закону «Про Кабінет Міністрів України», який був прийнятий ВР 12 січня шляхом подолання президентського вето.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

357