Відомий київський соціальний психолог, науковий співробітник Інституту соціальної і політичної психології Академії педагогічних наук України, політичний аналітик Олег Покальчук відповів на три запитання кореспондента ForUm’у.

- Олеже Володимировичу, яка новина з Вашого особистого життя за останній час Вас найбільше вразила?

- Я зараз подорожую по Західній Україні, і вчора побував в Олеському замку. В цьому замку я побачив в натурі дерев'яну статую святої Ганни, це робота львівського середньовічного майстра Пинзеля, його ще називають «другим Мікеланджело». І мене ця статуя абсолютно потрясла за своєю експресією. Але найбільше мене вразило те, що з часом статуя Св. Ганни без обличчя. І мені це дуже нагадало нашу країну, яка за експресією і динамікою дуже яскрава, але не має свого обличчя.

- Яка з останніх політичних новин Вас найбільше здивувала?

- Для мене, як для соціального психолога, немає такої політичної новини, яка мене б здивувала. Оскільки всі політичні події, які відбувалися останнім часом досить передбачувані.

Я не прогнозист, але, насправді, політновини всі системні і визначаються параметрами поведінки гравців на полі. Ось тому і новин, які мене здивували, немає.

А те, що деякі події намагаються зробити новиною, - це навіть не PR, хоча виходить непогано. Але, за моїми спостереженнями, ці новини мало кого дивують. У масі своїй наше суспільство не може висловити свої оцінні думки, але відчуває події добре.

- Яку новину Ви чекаєте почути найближчим часом?

- Я не розраховую почути якусь новину або її спрогнозувати. Все, що відбувається, - це тільки події, але не новини.

Але все таки, якщо говорити про якийсь прогноз на майбутнє, то відбуватиметься стабілізація в Київраді, побічно це підтверджує тріумвірат, який відбувся днями. Все це підтвердження стабілізації ситуації в країні. Але такі зміни підходять не для «внутрішнього користувача», а для закордоння. Оскільки це дуже відобразиться на відношенні до нас наших сусідів.

Найбільша новина, яку я чекаю почути, це, все-таки, якесь нове бачення нашими виборцями тих політичних процесів, які відбуваються. Тому що процеси відбуваються все ті ж, а люди вже нові. І, я думаю, що вони дуже добре засвоїли і засвоюють уроки «помаранчевої революції» і власної самосвідомості. А зараз це відбувається дуже стрімко.

Оскільки у цих соціальних процесів дуже довге, як говорять політологи, плече, то протягом року, я думаю, відбудеться формування нового відношення до політичного всесвіту. Політики продовжуватимуть грати за правилами, які вони придумали для себе багато років тому, а ось суспільство це оцінюватиме вже інакше, більш розумно, більш розсудливо і більш критично.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

792