Україна може і має бути прийнята в Європейський Союз через 10-15 років, причому за багатьма показниками вона більш готова до цього, ніж Туреччина. Про це розповів один з засновників легендарної польської «Солідарності», потім міністр оборони в перші роки незалежності Польщі Януш Онишкевич, який сьогодні є заступником голови Європарламенту.

«У порівнянні з тією ж Туреччиною, в Україні немає проблем політичних, немає проблем з демократією, правами людини, національними меншинами», - відзначив Онишкевич. Проте, сказав він, «в Україні є проблеми з національною економікою. Вступ до Євросоюзу означає відкриття внутрішнього ринку для дуже жорсткої конкуренції, тому треба бути в достатній мірі підготовленим. А українська економіка поки що не готова для ринкової конкуренції. У цьому відношенні в Туреччині все навпаки». «Але я не вважаю, що прийняття Туреччини в Європейський Союз було б дуже добрим рішенням. Але якщо таке рішення ухвалене, то Україна має йти відразу за Туреччиною. Або бути разом з Туреччиною. Я думаю, Євросоюзу було б не по дорозі з Туреччиною. З різних причин. Сподіваюся, що Україна ввійде в ЄС не перед Туреччиною, але замість Туреччини. Це може відбутися через 10-15 років. І Польща залишатиметься адвокатом України до самого її вступу», відзначив європарламентарій в інтерв'ю журналу «Профіль».

Причому, за його словами, в порівнянні з Туреччиною в Україні немає проблем з дотриманням прав людини, але «в порівнянні з європейськими стандартами, можливо, треба б щось ще змінити. Проте, це не дуже велика проблема».

Щодо дій самої України на шляху в ЄС Онишкевич відзначив, що в України «має бути дуже ясна позиція, підкріплена думкою більшості найбільших українських політичних партій. В країні має бути політичний консенсус». Також, додав європейський депутат, в «ЄС дуже важливо виконання взятих на себе зобов'язань. Не може бути ситуації, коли підписані, наприклад, 800 угод, а на практиці працюють три або чотири. Якщо щось підписано, треба або виконувати, або взагалі не підписувати».

Він радить Україні «вести послідовну політику. І, звичайно, ухвалювати рішення, які наближатимуть Україну до стандартів Європейського Союзу. Я знаю, що в деяких галузях це може бути важко, і введення євростандартів коштує дуже багатьох грошей. Але ж позитивними результатами користуватимуться потім всі українці».

Щодо дискусії в Європі з приводу нездатності ЄС до подальшого розширення Онишкевич відзначив, що «в цей ліміт Україна включається у будь-якому випадку. Правда, наразі в Європі склалася атмосфера, яка не дуже сприяє дискусії про розширення, Європа вже трохи втомилася від цього процесу. Але це пройде. Ми працюватимемо весь час над тим, щоб вона не забула про Україну. Європа трошки відпочине, і тоді можна буде почати більш серйозні переговори».

Він також зупинився на проблемі необхідності інституційних реформ у самому ЄС: «Європейський Союз повинен, врешті-решт, вирішити, чим він хоче бути. Французькою це називається finalite роlitique - остаточна політична концепція. До чого ЄС повинен прагнути? Бути цивілізаційним проектом або політичною структурою? Крім того, необхідно впроваджувати нові механізми прийняття рішень. Тому що принцип консенсусу після того, як в Євросоюзі буде 27 країн, на мою думку, вже не спрацьовуватиме. Необхідно використовувати нові методи в тих сферах, де можна відійти від принципу консенсусу, можливо, ввести голосування». В той же час, на його думку, «принцип консенсусу ще довгий час зберігатиметься в таких галузях, як оборонна, деякі аспекти зовнішньої політики. Головне, щоб рішення не приймалися у збиток пріоритетним інтересам тієї або іншої країни». (На сьогодні, ЄС ухвалює будь-які рішення шляхом згоди всіх членів,… будь-яка країна ЄС може своєю незгодою заблокувати те або інше рішення, зараз у ЄС проходить дискусія з приводу внутрішніх реформ і можливості ухвалення конституційного трактату або іншого документа, який би вирішив проблему у тому числі і ухвалення рішення в цій структурі – ред).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

409