В Україні до наступних виборів 2009 року обов'язково потрібно розробити і прийняти Кодекс про вибори і референдуми, що дозволить гармонізувати виборче законодавство, зробити його стабільним.

Про це йшлося сьогодні під час круглого столу «Українське виборче законодавство: післявиборча оцінка і рекомендації».

Зокрема, як зазначила заступник голови ЦВК Марина Ставнійчук, такий кодекс повинен набути чинності найпізніше за півроку до найближчих виборів. Але, за її словами, ще до початку роботи над текстом кодексу необхідно знайти політичний консенсус стосовно нього. «Багато залежить від волі Президента, парламенту», - вважає член ЦВК. Вона також нагадала, що прийняти виборчий кодекс Україні рекомендувала Венеціанська комісія.

Ставнійчук повідомила, що на цьому тижні в Україні проходила нарада експертів з обговорення Кодексу, при цьому концепція, запропонована Комітетом виборців України ще в 2000 році, до вироблення якої була причетна і сама Ставнійчук, сьогодні отримала підтримку експертів. Вона навела приклад, що у Франції такий кодекс є фактично кодексом законів, але цей варіант не підходить для України. Напрацьована КВУ концепція передбачає, що Кодекс про вибори і референдуми повинен складатися із загальних положень і положень, які виписують специфіку тих або інших процедур, повідомляє «УНІАН».

Також Ставнійчук звернула увагу на те, що в питанні законодавства про референдуми для України найголовнішим є те, що може бути предметом референдуму і, швидше за все, це також стане предметом політичних домовленостей.

Як зазначив під час круглого столу радник ОБСЄ з питань виборів і управління Євген Радченко, зараз ведуться переговори з профільним комітетом ВР для внесення до порядку денного роботи комітету питання про створення Виборчого кодексу (йдеться про Комітет ВР з питань державного будівництва, регіональної політики і місцевого самоврядування, очолюваний Віктором Тихоновим, і підкомітет з питань виборчого законодавства і об'єднання громадян, очолюваний Наталією Богашевою). Після цього повинна бути створена робоча група, в яку повинні увійти представники ЦВК, Мін’юсту, Мінфіну, ОБСЄ, депутати для безпосередньої роботи над кодексом, сказав Радченко.

За оцінками Радченка, текст Кодексу може бути підготовлений до розгляду у ВР не раніше ніж через рік.

За його словами, концепція Кодексу КВУ передбачає, що це повинен бути один законодавчий акт, який буде регулювати всі вибори і референдуми в країні. В цьому Кодексі пропонується закріпити і описати всі 225 територіальних округів і 34 тис. виборчих дільниць, щоб уникнути можливості зловживань влади з територіальним переділом цих дільниць. Також Кодекс повинен передбачити створення чіткої вертикалі виборчих комісій для забезпечення виконання законодавства, оскільки зараз кожний тервиборчком є сам собі «маленькою ЦВК», сказав Радченко.

Як відомо, в Україні існують також проекти виборчих кодексів, розроблені свого часу Валерієм Асадчевим, а також спільно Віталієм Шевченком і Євгеном Жовтяком.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

378