Начальник ГУ МВС України в Києві Віталій Ярема заявляє, що міліція не допустить грубих порушень громадського порядку під час проведення маршу УПА 14 жовтня в Києві.

«Я можу з повною відповідальністю заявити, що ми не допустимо сутичок, кровопролиття і інших проявів грубого порушення громадського порядку на території столиці», - запевнив керівник столичної міліції.

Ярема розповів, що цього року у міліції і Київської міськадміністрації «є взаєморозуміння», і тому міськадміністрація прийняла пропозицію міліції ініціювати перед судом заборону проведення заходів на Хрещатику і майдані Незалежності. «Це пов'язано з тим, що декілька полярних політичних сил хочуть провести заходи в одному і тому ж місці і, за інформацією, яку ми маємо у своєму розпорядженні, це може привести до кровопролиття і масових громадських заворушень», - відзначив керівник міліції Києва.

У четвер, 12 жовтня, Київміськадміністрація попросила Шевченківський районний суд обмежити проведення масових акцій в центрі Києва 14 жовтня.

Разом з тим, як підкреслив Ярема, не дивлячись на те, яким буде рішення суду, підрозділи гарнізону київської міліції вже переведені на посилений варіант несення служби. «Близько 4 тисяч співробітників міліції і внутрішніх військ забезпечуватимуть громадський порядок 14 жовтня в місцях концентрації тих людей, які проводитимуть ці заходи», - повідомив Ярема.

За його словами, на нараді в міськадміністрації між представниками політичних сил - ініціаторами проведення заходів, представниками міліції і столичної влади була досягнута попередня домовленість про проведення акцій на пл. Богдана Хмельницького - для правих сил, біля арки Дружби народів - для лівих «для того, щоб уникнути конфліктів», передає «Інтерфакс-Україна».

Начальник ГУ МВС України в Києві також попередив ініціаторів акцій, що згідно з «Законом про міліцію» у разі виникнення небезпеки для життя і здоров'я громадян міліція «має право ухвалювати самостійні рішення», які обмежуватимуть права і свободи громадян».

Ярема також відзначив, що деякі лідери політичних сил можуть використовувати «пропуски в законодавстві». «Наприклад, керівник Комуністичної партії Петро Симоненко дав заявку в Київську міськадміністрацію про те, що він 14 жовтня на майдані Незалежності проводитиме зустріч з виборцями. Він чудово знає, що міліція не має права затримувати депутатів...але це не означає, що ми, якщо виникне проблема сутичок і проблема порушень громадського порядку, виборців туди пускатимемо», - відзначив Ярема.

«Мета цих всіх заходів - це їх питання, хай вони самі коментують, навіщо вони це роблять, але у нас є свої повноваження - стежити за громадською безпекою в місті», - додав начальник міліції Києва.

Заявки на проведення своїх акцій в центрі столиці 14 жовтня подали 3 партії і 3 громадські організація. Серед них Всеукраїнська Чорнобильська народна партія, Комуністична партія, Київська міська організація ветеранів, Всеукраїнське об'єднання «Свобода», профспілкова організація «Захист праці».

Низка партій і громадських організацій має намір провести на майдані Незалежності марш Української повстанської армії, присвячений 64-річчю створення УПА.

Київська міська державна адміністрація звернулася до Шевченківського районного суду столиці і просить обмежити проведення масових акцій в центрі Києва 14 жовтня.

Рік тому - 15 жовтня 2005 року - в ході святкування річниці УПА на Хрещатику в Києві між націонал-патріотами і лівими виникла бійка, в ході якої міліція і співробітники спецпідрозділу «Барс» була змушені застосувати силу і розділити демонстрантів по обидва боки майдану.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

351