Міністерство економіки України не має наміру переглядати річний прогноз зростання інфляції.

Про це сьогодні повідомив журналістам міністр економіки Володимир Макуха.

«Ми вважаємо, що до кінця року ми будемо залишатися в тому коридорі, який був визначений до 10%», - сказав міністр.

При цьому він зазначив, що на сьогодні не існує ніяких серйозних передумов для перегляду цього прогнозу.

Коментуючи двопроцентне зростання інфляції у вересні поточного року, міністр зазначив, що воно було спричинене подорожчанням енергоносіїв, а також сезонним зростанням цін на сільськогосподарську продукцію, повідомляє «УНІАН».

«На сьогодні економіка повністю утримується в рамках прогнозу», - сказав міністр.

Стосовно прогнозу зростання промвиробництва міністр наголосив, що у Мінекономіки немає підстав для перегляду своїх прогнозів.

Як повідомлялося, за даними Держкомстату інфляція в Україні у вересні становила 2%, в січні-вересні п.р. інфляція становила 5,9% порівняно з відповідним періодом минулого року.

У серпні 2006 року інфляція становила 0%, в січні-серпні - 3,8%.

Інфляція в Україні у грудні 2005 року становила 0,9%, загалом за підсумками 2005 року - 10,3%.

В листопаді 2005 року Міністерство економіки прогнозувало у 2006 році зростання ВВП на рівні 5,8-7%, інфляцію - на рівні 9-11,5%. В січні 2006 року відомство відкликало свій прогноз для перегляду і в середині березня погіршило прогноз інфляції у 2006 році до 11,4-11,6%.

При формуванні Держбюджету на 2006 рік Кабінет Міністрів виходив з прогнозу зростання ВВП у 2006 році 7%, показника інфляції - 8,7%.

За даними Держкомстату, в Україні промислове виробництво у вересні 2006 року проти вересня 2005 року зросло на 6,2%, у січні-вересні проти аналогічного періоду минулого року - на 5,5%. У вересні 2006 року проти серпня 2006 року було зафіксовано спад промислового виробництва на рівні 0,3%.

Раніше Президент України Віктор Ющенко висловив надію, що уряду вдасться утримати інфляцію в прогнозованих рамках.

Як повідомили в офіційному інтернет-представництві Президента, глава держави зазначає, що зростання індексу споживчих цін у вересні повинно стати предметом посиленої уваги Кабінету Міністрів і Національного банку до розвитку інфляційних процесів на кінець поточного року. Президент вважає, що є всі передумови, щоб утримати річну інфляцію на рівні не вище 10%. Для цього необхідно задіяти весь арсенал інструментів уряду. При цьому Ющенко зауважив, що адміністративний вплив на ціноутворення є неприпустимим і в жодному разі не повинен застосовуватися.

Щодо зростання цін на житлово-комунальні послуги, то Президент наголошує на необхідності спростити механізм надання пільг і субсидій для населення і виплат грошових компенсацій для малозабезпечених верств громадян.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

372