Член Центральної виборчої комісії Юрій Донченко впевнений, що в разі повторних виборів Україна зазнає тяжкого психологічного навантаження. Про те, чи реальною є можливість перевиборів, чи є в українському бюджеті кошти на ці вибори та чи готова Центральна виборча комісія до цих подій, розповів в інтерв’ю кореспонденту ForUm’у один з членів ЦВК.

- Юрію Григоровичу, на Вашу думку, наскільки реальною є можливість перевиборів?

- Для того, щоб назначити перевибори, треба мати на це юридичні підстави. Тобто є три позиції, згідно з Конституцією України, на основі яких Президент має право (це ще не значить, що він зобов`язаний це зробити!) прийняти рішення про розпуск Верховної Ради України. Це несформування уряду, несформування коаліції та якщо не розпочато роботу сформованого уряду. Більш детально коментувати ці юридичні обставини я не буду.

А далі Президент приймає рішення, яке буде базуватися, виходячи з політичних, економічних, організаційних моментів, пов`язаних з проведенням виборів.

- Чи готова ЦВК до чергових виборів?

- Що стосується Центральної виборчої комісії, то вона здатна провести вибори в любий момент. Ми працюємо на постійній основі. Але їх проведення залежить від деяких моментів. По-перше, на це потрібні будуть гроші. І немалі гроші. По-друге, досвід, фах, вміння, а це у ЦВК є.

- Скільки будуть коштувати перевибори?

- Попередня передвиборча кампанія коштувала державі більше 500 мільйонів гривень. І якщо перевибори цього року все ж таки відбудуться, то вони будуть коштувати нітрохи не менше.

- А в українському бюджеті є такі гроші?

- Чи є в бюджеті такі гроші – то це питання не до нас. Центральна виборча комісія намалює цифру, яка необхідна для того, щоб були здійснені вибори. А там вже з цього приводу нехай думає уряд, думає парламент, думає Президент… Тому що треба буде внести зміни до бюджету. Це не наша турбота.

Ми просто скажемо, що на проведення виборів потрібні такі кошти. Вони складаються з тих цифр, які потрібні на цей час. Це і оренда приміщення, і транспортні послуги, і заробітна плата працівникам тощо. І від цього нікуди не дінешся.

- Розкажіть, будь ласка, про технологію проведення перевиборів, якщо Президент все ж таки піде на розпуск Верховної Ради?

- Технологія проведення перевиборів виписана законом «Про вибори народних депутатів». Тільки терміни трохи скорочуються: не 120, а 60 днів. У зв`язку з тим, що термін скорочується, то всі строки будуть майже вдвічі зменшені. На виконання тих чи інших потреб також. В тому числі і для політичних партій, які будуть приймати участь у перевиборах. Тобто вони повинні оперативно провести свої з`їзди або міжпартійні з`їзди, висунути своїх кандидатів та зареєструвати цих кандидатів. А ми за цей період часу повинні створити виборчі округи. Все це прописано законом і тут питань бути не повинно.

- А чи витримає Україна повторні вибори?

- Для держави це, звісно, тяжке психологічне і політичне навантаження. Це навантаження і на партії, що будуть висувати своїх кандидатів, і навантаження на членів Центральної виборчої комісії. Це вже не від нас залежить. Це наша робота! Нам на це скаржитися немає сенсу, бо за свою роботу ми отримаємо кошти.

 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

850