Відділення фізики і астрономії НАН України з глибоким сумом сповіщає, що 13 березня у Ворзелі російські окупанти варварськи розстріляли чудового фізика-експериментатора, багаторічного завідувача відділу і заступника директора Інституту фізики напівпровідників ім. В.Є. Лашкарьова НАН України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, премії ім. В.Є. Лашкарьова НАН України, професора, члена-кореспондента НАН України Василя Петровича Кладька.

Українська фізика понесла важку і нічим не виправдану втрату.

Два місяці тому йому виповнилося 65, і у Ворзелі він опинився, щоб вивезти звідти свою сім’ю, яка там перебувала, сподіваючись на безпеку. Дружина та онуки через суттєве погіршення обстановки виїхати встигли, він же затримався, коли у Ворзель зайшли російські окупанти. А далі сталося, що сталося, і причини чого, крім їхніх намірів знищення України і українців, невідомі.

Народився Василь Петрович Кладько 12 січня 1957 року в селі Озеро Володимирецького району Рівненської області.

У 1979 р. закінчив з відзнакою фізичний факультет Чернівецького державного університету. 1982-1985 рр. навчався в аспірантурі Інституту фізики напівпровідників. 1986 р. захистив кандидатську роботу, 2000 р. – докторську. 2007 р. йому присвоєно звання професора. 2015 р. Василя Петровича обрано членом-кореспондентом Національної академії наук України.

Кладько зробив вагомий внесок у розвиток фізичних і фізико-технічних основ формування напівпровідникових наноструктур, мав великі плани щодо відновлення електронної промисловості в Україні, як істинний патріот багато робив для посилення обороноздатності нашої країни..

Відділення фізики і астрономії НАН України глибоко сумує і висловлює співчуття родині і близьким Василя Петровича. Пам’ять про нього завжди залишатиметься в наших серцях. 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

36