В першому півріччі 2006 року зростання промислового виробництва очікується на рівні 1,6-2%. Такий прогноз спеціалістів Міністерства економіки розміщений на офіційному сайті.

На думку міністерства, вагомим чинником впливу на розвиток промисловості, разом із зовнішнім попитом, залишиться ціна на природний газ. Зростання вартості газу найбільше позначиться на фінансовому становищі галузей, які мають високу його частку в собівартості виробленої продукції, а також галузей з низьким рівнем рентабельності, зазначають в міністерстві.

Металургійний, хімічний і енергетичний комплекси споживають в середньому три чверті природного газу, який використовується промисловістю. Проте частка вартості газу в собівартості продукції найбільша в хімічній і нафтохімічній промисловості (в середньому по галузі це п'ята частина), азотне виробництво якої використовує газ як технологічну сировину. Майже 10% становить вартість газу в собівартості енергетичного комплексу, в металургії вона перебуває на рівні 7%, повідомляє «УНІАН».

За оцінками спеціалістів Мінекономіки, для ослаблення негативного впливу цього чинника в майбутньому, підприємства розпочнуть роботу з істотного збільшення інвестицій в нові технології за рахунок скорочення своїх прибутків заради підвищення конкурентоспроможності продукції і збереження ринків збуту.

Машинобудування, харчова і легка промисловість не мають високої залежності від вартості газу (завдяки невеликій частці його в собівартості продукції – в середньому 2-4%). Отже, на короткостроковому періоді (коли чинник зростання цін через міжгалузеві зв'язки ще не матиме своєї дії) вплив від підвищення вартості газу буде незначний, вважають в міністерстві. Це може стати імпульсом для якісних структурних змін в промисловості в бік збільшення частки інвестиційної спрямованості галузі – машинобудування (воно протягом декількох попередніх років уже демонструвало високі темпи зростання) і закріплення позитивної динаміки зростання виробництва надалі.

Підвищення доходів населення стимулюватиме збільшення внутрішнього попиту і відповідно нарощування випуску продукції соціально спрямованих галузей (харчової і легкої промисловості).

Довідка УНІАН. Промислове виробництво в Україні в березні 2006 року проти березня 2005 року зросло на 1,3%, в січні-березні проти аналогічного періоду минулого року на 0,2%. При цьому в березні 2006 року проти лютого 2006 року промислове виробництво зросло на 13,3%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

356